Ökad konkurrens kräver smartare företag

| Av Robert Svedberg |

Robert Svedberg

Robert Svedberg

Befolkningen växer, men inte våra arbeten. Samtidigt är det svårt för svenska företagare att expandera på de tuffa villkor som råder i dagens näringsliv, där hela 39 % av alla småföretag som deltog i SCB och Tillväxtanalys undersökning 2010 menar att deras företag inte växer.

En annan rapport från samma källa gjord 2013 visar i sin tur att 32 % av alla företag som startade upp år 2008 inte överlevt sina tre första år. Detta trots att 74 % av alla försök till att bli egenföretagare inom sex år läggs ner – en siffra som Mikael Samuelsson lade fram i en presentation av sin forskning kring entreprenörskap och affärsdesign vid Högskolan i Borås.

Det är på så sätt rätt höga siffror som vi kan läsa ut ur statistiken om vårt näringsliv, men trots dessa skrämmande resultat är siffrorna egentligen föga förvånande.  Näringslivets villkor har uppenbarligen förändrats och blivit tuffare, men inte företagarna i sig.  Samma rapport som visade att företagarna inte växer, visade nämligen också bland annat att 43 % av de som blev egenföretagare år 2010 inte har en anställning vid sidan av, trots den stora osäkerhet som vi ser ta över vårt näringslivsklimat.

Som företagare går det därför inte att endast skylla ifrån det digra ödet som idag möter många entreprenörer på strukturella luckor – det krävs också ett nytänk och smartare resonemang inifrån. Genom att exempelvis gå ner i tid på den nuvarande arbetsplatsen, istället för att helt säga upp sig, skulle många företag kunna säkra sin ekonomi och samtidigt öka sitt spelutrymme.

Ett av problemen som man ofta kan stöta på hos företagares strategier är nämligen att ekonomin inte räcker till. Istället för att satsa på sin egen nisch och marknadsföra sig som en expert på ett visst område breddar man därför istället sin verksamhet för att kunna ta in fler arbeten, utan att tänka på att en sådan strategi även ökar konkurrensen. Hade företagen istället hittat det de är bäst på, hade ryktesvägen skött en stor del av marknadsföringsarbetet, vilket i sin tur skulle kunna innebära ett stadigare kundflöde och mer pengar över till andra viktiga delar i marknadsföringsstrategin.

Men det är inte bara för egen vinnings skull som våra företagare måste hitta nya vägar att marknadsföra sig och effektivisera sitt arbete på. Sveriges välfärd bygger på skattliga intäkter från dess invånares inkomster – om företagen inte överlever eller växer blir det på så vis ohållbart att finansiera de förmåner som vi har idag på lång sikt.

Än är det dock inte försent. Framtiden kan bli din – du behöver bara våga ändra tankesätt och satsa på din kompetens.

Robert Svedberg
Egenföretagare och ägare av Compact-Living.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: