Våga fråga – och skapa engagemang på sociala medier

| Av Christina Hultman | Foto: PixStudio.se |
Nina Jansdotter

Nina Jansdotter

Nina Jansdotter är en kvinna med många järn i elden. Hon är bland annat beteendevetare, författare och expert på sociala medier. Förutom sin privata profil, där hon är mycket aktiv, driver hon många olika Facebook-grupper. En av de nyaste och mest aktiva är gruppen 38+ som är kopplad till olika evenemang, bland annat en nattklubb för personer i åldern 38 år och uppåt. Hennes intresse för sociala medier har gett henne stor erfarenhet av hur man får många kommentarer, där ett knep hon ofta använder sig av är att ställa frågor till sina följare.

Kan du ge några exempel på olika typer av frågor som man kan ställa?

Det finns flera olika typer av frågor, det kan till exempel vara en fråga där man verkligen behöver få svar på något man undrar över, men man kan också ställa inkännande frågor för att visa engagemang och intresse för sina följare, förklarar Nina.

Ett bra exempel på detta är Ninas fråga, som löd:

Ibland har jag extremt svårt med att förstå och bli förstådd och då och då tröttar det nästan ut mig helt. Någon som känner igen sig?”

Frågan genererade hela 42 kommentarer. Ytterligare en variant är att ställa frågor för att skapa engagemang och diskussion runt ett speciellt ämne. Ett ämne som man dock bör undvika, om man inte är beredd på att lägga ned tid och engagemang för att reda upp eventuella missförstånd eller undvika badwill, är politik.

Engagemang ger större trovärdighet

Genom att skapa dialog med hjälp av frågor visar man intresse för sina följares åsikter. Detta ger en betydligt större trovärdighet jämfört med om man till exempel främst kavlar ut budskap eller reklam om den egna verksamheten. Ninas råd om man vill börja använda sig utav frågor, är att ställa en enkel och rak fråga som står för sig själv.

Även enkla och vardagliga frågor som ”Hur har du det idag?” kan ge oväntat mycket respons, berättar Nina.

Men en kort och rak fråga som ”Hur många vänner har ni som inte är på Facebook?” kan även ha mycket djup och leda till intressanta diskussioner och berättelser.

Hur är det med enkla ja- och nej-frågor, fungerar det också?

Har man slutna frågor, som man bara kan svara ja eller nej på, så ger de inte lika ofta långa och uttömmande diskussioner. Men de kan vara bra att använda då och då eftersom att de är enkla att besvara, säger Nina.

Ett annat exempel på frågor som är enkla att besvara är den här typen:

Vem är med i Citypolarna? Vi har hört att de ibland tipsas om våra event där och det gillar vi :-)”.

– Öppna frågor, som man inte bara kan besvara med ett ja eller nej, är dock att föredra eftersom det bättre öppnar upp för dialog menar Nina.

Koppla frågan till en länk

Du kan också engagera andra skribenter genom att koppla din fråga till ett längre textinlägg eller en länk. Tänk i så fall på att tagga skribenten så att hen kan bidra med respons och expertkunskap, något som kan främja diskussionen ytterligare. Ett annat trick är att utgå ifrån en bild eller en film. En bild får mer uppmärksamhet eftersom att den sticker ut mer i flödet och lättare fångar ögat.

Att ställa frågor är också ett bra sätt när man vill ha hjälp av andras erfarenhet och inhämta kreativitet för att skapa något nytt. Här kan du exempelvis visa olika alternativ av en ny logga eller layout och fråga vilken variant som följarna gillar bäst, nämner Nina som exempel.

Eller så kan man ställa en konkret fråga om en befintlig vara eller tjänst. Följande fråga ställde Nina till medlemmarna i sin 38+-grupp:

Jag har fått frågan om jag kan skapa en egen grupp för 38+ Lund. Borde jag det eller är det bättre att ha en enda stor grupp som nu?”

Frågan gav stor respons och visade tydligt medlemmarnas inställning.

Ninas råd är således att testa och blanda olika typer av frågor för att se hur responsen varierar. När man växlar mellan olika sorters frågor minskar man även risken att upprepa sig och tråka ut sina följare. Viktigt är också att själv vara aktiv i diskussionen som uppstår, samt att själv engagera sig och svara när andra ställer frågor.

– För det är ju så det fungerar med sociala medier, tillägger Nina. Ju mer du ger själv, desto större är chansen att du får mycket tillbaka. Och är man många tillsammans kan man skapa ännu mer, vilket dagens sista fråga till 38+-gruppen är ett exempel på:

Om alla bjuder in minst en vän till gruppen så är vi plötsligt en nöjesglad grupp på femtusen härliga människor – ni som ville ha en stor skånsk grupp 🙂 Vad sägs om det? Vem vill hjälpa till?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: