Därför ska vi satsa på varumärkesbyggande

| Av Johanna Järvstråt |

Elaine Breske Hirscher

Elaine Breske Hirscher

Att ha ett starkt varumärke har alltid varit viktigt, även om det kanske idag kan vara ännu viktigare för att lyckas ta sig igenom bruset; vi har inte längre tid att uppmärksamma allas budskap. Men hur får man ett starkt varumärke och vad innebär det egentligen?

Ett starkt varumärke är ett varumärke där ord och handling hör ihop och går hand i hand tycker Elaine Breske Hirscher, regionchef på Vectura och föreläsare i kommunikation och ledarskap.

–  Det är viktigt att vi ställer oss upp och förklarar att ”jag är den här personen och står för det”. Vi är på väg in i en ny verklighet där ärlighet blir allt viktigare – du kan inte längre gömma dig, berättar hon.

Genom att vara konsekvent i det du gör och genom att vara öppen med vilka värderingar som du har skapar du en trovärdighet och med det kan ett starkt varumärke följa tror Elaine. Ett starkt varumärke skapar nämligen en konkurrensfördel på så sätt att kunderna då vet vad de får och fall varumärket står för det som de själva vill stå för.

– Det blir mer och mer så att det är okej att vara nöjd med sig själv, att ha en bra självkänsla – och då vill vi mer och mer förmedla det. Vi vill ha varumärken som stämmer överens med vad vi själva tycker, förklarar hon.

Men det är inte bara ord och handling som måste höra ihop utan även budskapet och syftet på de plattformar man väljer att verka på. I dagens samhälle samspelar de sociala medierna med verkligheten och som konsekvens måste du vara samma person som du utger dig för att vara på nätet som i verkligheten.

– Sociala medier och verkligheten samspelar mer än vad du tror; när du väl publicerar något så ligger det ute. Om du i sociala medier till exempel talar emot vad du skrivit i ditt CV så kommer ditt varumärke och din trovärdighet att skadas. Sedan kan du kommunicera på olika sätt, men budskapet måste vara detsamma.

Det är därför viktigt att fundera på vilka sammanhang som du vill synas i och vilka budskap som du vill nå ut med och sedan hålla sig till det som man bestämmer sig för tycker Elaine. Om du inte är tydlig, konsekvent eller ärlig kommer du inte bara få ett mindre bra rykte än tidigare utan du skapar en splittrande bild av dig själv som följs av en negativ spiral. Sker det ett misstag är det bättre att stå för det och be om ursäkt menar hon.

– Det är ett aktivt val att bygga sitt varumärke och välja arenor att synas på. Du måste hela tiden vara kontinuerlig, du kan inte bara synas ibland när du känner för det utan du måste hela tiden uppdatera – och då med någon form av kvalitet, avrundar Elaine.

Trackbacks

  1. […] Läs mer här: https://socialamedier.me/2013/04/25/darfor-ska-vi-satsa-pa-varumarkesbyggande/ […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: