Att bygga sitt varumärke på sociala medier

| Av Johanna Järvstråt |
| Foto: Pernilla Fyhr |

Helene Colak

Helene Colak

Ett nytt företagshotell i centrala Malmö har nyligen dykt upp på kartan med en ”givers gain” anda. För att marknadsföra företaget och bygga upp varumärket är det främst sociala medier som kommer att användas:
– Det kändes bara så klart, berättar Helene Colak, grundare och VD för Mindfloor.

Mindfloor dök tidigt upp på Facebook och vi kunde från början följa renoveringen av lokalen som kom att bli till företagets lokaler – men planerna slutar inte där.

–  På Facebook kommer du att på vår gilla-sida kunna få inspiration samtidigt som du får följa vår och företagarna som hyr hos oss personliga utvecklingar. Tanken är också att vi ska utöka till LinkedIn och Twitter, fortsätter hon entuaistiskt.

Helene menar att det viktigaste är att känna sin målgrupp och veta var den finns när du ska välja din plattform för ditt varumärkesbyggande. Planen med att komplettera det lite mer breda och personliga Facebook med de lite mer nischade LinkedIn och Twitter grundar sig i just detta eftersom att hon då når sin övergripande målgrupp. På LinkedIn och Twitter används mer korta och professionella uppdateringar, samtidigt som det också på dessa plattformar finns mest företagare (och på Twitter människor med koppling till media), medan Facebook har en mer blandad målgrupp.

–  Jag har mest nytta av Facebook, LinkedIn och Twitter helt enkelt, konstaterar hon. Men det betyder inte att det är bäst för alla företag, en del kanske tjänar mer på att fotografera sina produkter snyggt och lägga upp på till exempel Instagram. Ställ dig hela tiden frågan ”vad vill jag förmedla och på vilket sätt förmedlar jag det bäst så att det når till min målgrupp?” och välj det som passar.

”Sociala medier är DET sättet att marknadsföra sig på idag”

Hon fortsätter med en allvarligare ton att påpeka att även om sociala medier för med sig många fördelar är det viktigt att vara medveten om att den snabba responsen ibland kan leda till missförstånd och näthat.

–  Du kommer att få respons på dina sidor och det är därför viktigt att vara alert och se till att inget eskalerar, förklarar hon.

Bortsett från denna baksida av det höga taket är hon dock fortfarande övertygad om att sociala medier är stället att vara på om du vill synas och få stor spridning.

– Sociala medier kan innebära överflöd av möjligheter så länge du gör rätt val; jag menar, Egypten mobiliserade sig snabbt för en revolution med hjälp av Twitter och Facebook. Sociala medier är DET sättet att marknadsföra sig på idag just för att det kan vara så kraftfullt, avrundar hon.

Helene Colaks 4 tips till varumärkesbyggande på sociala medier:

1) Ta reda på var din målgrupp befinner sig och se till att befinna dig på samma ställe

2)  Ha en tydlig plan med din närvaro. Ska du sälja en produkt, visa upp en bra arbetsplats eller ska du blogga?

3)  Fundera över vilket språk du ska använda dig av för att få en fungerande dialog med din målgrupp. Ditt sätt att marknadsföra måste hänga ihop oavsett.

4) Var beredd på att lägga ner mycket tid; du måste vara aktiv och hitta en balans i uppdateringen som fungerar för dig och din målgrupp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: