Visa vad som är speciellt med ditt varumärke på sociala medier.

Jessica Hardiman

Jessica Hardiman

| Av: Sara Lundgren |

Jessica Hardiman är barnboksförfattare och gav år 2012 ut boken Valentin den magiska drycken. Om vi adderar Jessica med hennes bok och karaktärerna i boken så får vi fram hennes varumärke. Jessica bloggar och finns på sociala plattformar, framförallt på Facebook. Hon använder sig av dessa medier för att stärka sitt varumärke och berättar här hur hon går till väga och ger tips till andra som vill göra detsamma.

För Jessica var bloggandet en början. Hon berättar att sin blogg mestadels behandlar saker som rör boken. Ibland kan hon även skriva saker som hänt i hennes familj, men då har det ofta en tydlig koppling till boken. Flera av hennes karaktärer finns nämligen i verkligheten i hennes närhet. Tillexempel finns hennes katt Teddy med i sagan, och därför blir han en rolig karaktär att följa även i det verkliga livet.

– De som följer bloggen är mer intresserade av mig som författare, mitt skrivande och de karaktärer jag byggt upp, säger Jessica.

Som bloggande är det bra att hitta gemensamma nämnare hos andra bloggare.

– Följ dem och kommentera deras inlägg så att de sedan kan upptäcka och följa dig, säger Jessica.

Jessica berättar att hon gärna tar kontakt med tidningar eller skriver debattinlägg för att synas. Vid sådana tillfällen syftar det mer till att stärka hennes varumärke som författare. Facebook använder hon flitigt och där ligger varumärkesbyggandet främst på boken och karaktärerna som finns i den. Hon har tre facebooksidor. En privat och två versionen av Valetin den magiska drycken, en på svenska och en på engelska. Hennes metod på Facebook går ut på att dela bilder och bra citat från boken som ger fina budskap till publiken. Detta sker främst i sidorna som behandlar boken medan hon på sin privata sida är mer personlig samtidigt som hon ständigt puffar för boken där eftersom den är en del av henne.

På Facebook är det viktigt att ständigt vara aktiv och att synas för att det ska ge resultat. Syns du inte så finns du inte. För att få folk att interagera med dig är ett tips att gå till vänner och vänners vänner för att kommentera på deras inlägg. Visa att du är intresserad av dem och ge av dina kunskaper. Det kommer att gengäldas senare genom att du får något tillbaka. Det handlar om att ge och ta.

– Det är en jättefin affärsmodell och den fungerar för alla, säger Jessica.

Vidare förklarar hon att det är viktigt att man skapar en fin vänskap med sina läsare. I slutändan handlar att bygga ett varumärke om att sälja, men om man bara försöker sälja och pracka på saker på någon kommer det inte bli mycket till affär. Det blir inte kul om någon kommer fram och säger ”köp den här!”. Jessica försöker visa folk vad det är som är så bra med boken. Hon vill få dem att förstå att de vill läsa den. Istället för att försöka sälja boken så pressenterar hon den och de som är intresserade kommer att köpa den.

– Jag försöker att förmedla det som är bra med boken. Tänk dig att du ställer dig på ett torg för att visa upp din produkt som om det vore en marknad. Då människor kommer fram för att titta måste du visa vad det är som är så speciellt med din produkt annars kommer ingen intressera sig. Det är det jag gör på sociala medier. Jag visar upp vad som är så speciellt med mitt varumärke och varför någon skulle vilja ta del av det.

Avslutningsvis tipsar Jessica om att träffa människor i verkligheten. Finns det träffar nära dig, försök att ta dig dit och pressentera dig. Det är bra att ha kontakter utanför nätet också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: