Sociala medier kan hjälpa dig lyckas

| Av: Johanna Järvstråt |

Siv Thuresdotter

Siv Thuresdotter

Siv Thuresdotter äger och grundade det numer kända nätverket Qoola Qvinnor för kvinnliga entreprenörer. Idén om att skapa nätverket började på sociala medier och det var också med hjälp av sociala medier som hon fick stor spridning.
– Nyckeln till framgång är att aldrig tycka att det du gör är tråkigt – då är du kreativ och orkar hela tiden vara så aktiv som det krävs, tipsar hon.

Siv Thuresdotter har arbetat med det mesta; allt från entreprenör och modelejon i Spanien till att vara flygvärdinna och VD assistent på ett flygbolag (dock inte samtidigt bör tilläggas). Det var under assistentjobbet som Siv började blogga på Wonderful Sweden och det var där som hennes driv kom tillbaka till henne.

–   Jag mindes hur kul det var att ha något eget och jag frågade mig själv ”var har min entreprenörsanda tagit vägen?”, berättar hon. Det var där på bloggen som den första idén till Qoola Qvinnor kom – jag ville peppa andra till att våga gripa möjligheterna som finns där ute.

På den vägen är det – Siv Thuresdotter startade upp en Gillasida för Qoola Qvinnor på Facebook där hon ofta länkade till bloggen med samma namn och kort därefter startades en hemsida upp.

– När jag började med Qoola Qvinnor uppmuntrade jag ofta till att ta del av frågor på bloggen och det primära var att jag ville lyfta fram kvinnliga förebilder i syfte att både inspirera mig själv och andra. Att dessutom ställa frågor och aktivt arbeta för att skapa engagemang hos människor gör att du får igång en dialog på din plattform, fortsätter Siv.

Andra knep som skapar engagemang som är enkelt att använda sig av är att hålla sig till sitt område samtidigt som man har events, lyfter fram andras sidor och aktivt nätverkar själv – ger du andra uppmärksamhet motiverar det fler att också lyssna på det du har att säga.

– Att nätverka är jätteviktigt, speciellt i början – delta i andras dialoger och visa att du finns, visa ditt intresse och hjälp andra. ”Sharing is caring” helt enkelt och det är vad sociala medier handlar om, konstaterar hon.

Att bestämma sig för var man ska nätverka är inte något som alltid är så självklart, men Siv menar att det gäller att testa sig fram och se vad som fungerar. För henne var det Facebook, bloggande, att driva en hemsida och att ha nätverksträffar som fungerade. På Facebook har Siv förutom gillasidan och företagssidan även ett tiotal lokalt förankrade Facebook-grupper som ger entreprenörer och företagarkvinnor möjlighet att nätverka i flertal orter över landet.

– Jag vill inte tappa det personliga i företaget, förklarar hon.

Även citat har hjälpt Siv att sprida kännedomen av Qoola Qvinnor. Hon berättar om hur hon översatte en engelsk dikt – ”Brev från Mor till Dotter” – som ursprungligen skrivits av en butiksägare inför Mors Dag. Dikten gav en otrolig respons och inom loppet av ett dygn fick hon över 2000 nya gillare på Facebook och nådde ut till över 750 000 läsare.

Hon tar också Ung Cancer som exempel som efter videon ”Det är okej att känna” på Youtube lades på kartan – helt plötsligt visste de flesta vilka Ung Cancer var och videon fick ”över en natt” fler än 100 000 visningar.

– Detta visar verkligen kraften med sociala medier och jag tycker det är så häftigt; det är som en lavin – du kan inte stoppa dess framfart, säger Siv med fascination.

Siv Thuresdotters 5 snabba till dig som också vill marknadsföra dig på sociala medier:

1) Nätverka. Kolla runt, se vad som fungerar – pröva dig fram och prata med personer som du tycker är intressanta.

2) Var sann mot dig själv – annars håller det inte i längden. Du måste tycka att det du gör är roligt för att orka driva det.

3) Skapa en snackis och en känsla. Jag hade gjort en Youtubevideo på inte mer än två minuter med något budskap, kanske ett bildspel med musik till. De är effektfulla och delas gärna.

4) Skapa ett mervärde, det blir mycket roligare om du får dela din framgång med något viktigt.

5) Ha events, då ger du människor en upplevelse som skapar engagemang. Evenemangsfunktionen på Facebook behöver inte leda till något kostsamt utan kan till exempel vara någon rolig utmärkelse. Jag har exempelvis Qoola Qvinnors Award på Facebook.

Comments

  1. Bra lista och kan bara hålla med 😀

  2. Jättefina råd till en ”sociala medier-tvekare”! Tack -jag tar till mig och försöker lära.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: