Så överlever du krisen på företaget

| Av: Johanna Järvstråt |

Elaine Breske Hirscher

Elaine Breske Hirscher

Det är svårt att öva sig på en kris – men det finns saker som du kan göra för att se till att ditt företag tar sig ur krisen på ett smidigare sätt. Elaine Breske Hirscher, regionchef på Vectura och föreläsare i kommunikation och ledarskap, vet hur.

– När det gäller kriskommunikation över huvud taget gäller det att du först och främst har en kriskommunikationsplan, berättar hon.

En kriskommunikationsplan handlar om att berätta hur och vem som kommunicerar vad och till vem i händelse av kris; du måste tydligt ange vem som har hand om vilka områden och hur det ska gå till. Det är viktigt att de personerna som blir ansvariga har rätt kompetens i områdena som krisen verkar i – din kriskommunikationsplan måste anpassas till företaget och för att kunna göra det är det viktigt att du känner din organisation väl.

– Du måste veta vad som händer och vad som du ska dela med dig av – kriskommunikationen ska vara förankrad och självklar i din organisation. Det handlar om att förebygga att krisen växer eller sker publikt; du ska i princip ”bara” kunna klicka på en knapp för att saker ska börja manglas ut och bygga mot krisen, förklarar Elaine.

Sker krisen ändå menar hon att det bästa är att vara tillgänglig, ta krisen på allvar och lägga alla korten på bordet – tala hela tiden om vad som händer och vad som du tänker göra åt det.

– Du måste vara snabb med att kommunicera och har du inget att kommunicera så förklara det; att ni arbetar hårt just nu för att hitta information och avsluta med att tala om när ni återkommer med nästa uttalande. Har du gjort fel – be om ursäkt och ta ansvar.

Genom att vara ärlig och öppen så förhindrar du att ditt varumärke skadas eller att oro skapas menar Elaine. Om du tvärtom varken är rak eller ärlig utan ljuger och svarar diffust kan de som drabbas av krisen och era medarbetare annars må sämre än vad de hade behövt.

– Glöm inte heller att sätta på dig de drabbades glasögon. Visa dem ödmjukhet och förståelse, påminner hon.

Ett vanligt misstag kan också vara att man inte förbereder sig tillräckligt inför krisen trots att man har en kriskommunikationsplan. Det kan vara så att planen inte är tillräckligt synlig för alla på företaget eller att man inte varit tillräckligt tydlig.

– Förmedla kriskommunikationsplanen på samma sätt som du gör med all annan kommunikation; alla bör vara införstådda med och ha tillgång till krisplanen.

För att förebygga krisen föreslår Elaine avslutningsvis att du hela tiden aktivt arbetar med riskanalyser, krisinventering etcetera – med andra ord att du kontinuerligt tränar dig på krishantering.

Trackbacks

  1. […] Läs mer: https://socialamedier.me/2013/04/12/sa-overlever-du-krisen-pa-foretaget/ […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: