De sociala mediernas fram – och baksida!

| Av: Mikael Drakenberg |

Mikael Drakenberg

Mikael Drakenberg

Med framväxten av sociala medier så har det tyvärr kommit att utvecklas en ”baksida”, nämligen att  antalet attacker och trakasserier mot andra användare har ökat i snabb takt.

Bland annat har vi tyvärr kunnat konstatera att personer kan vara anonyma eller gömma sig bakom fejkprofiler för att mobba, trakassera och på andra sätt kränka andra användare. Det här är ett stort problem som det ännu inte finns någon nationell eller internationell lösning på, vilket medför att den som håller på och mobbar eller kränker andra användare inte behöver vara särskilt rädd för att åka fast eller att bli dömd av rättsväsendet. Det här visar på att vi tycks tillåta ett visst mått av laglöshet och anonymitet på nätet, vilket lyfts fram som ett problem av Joel Brenner i boken America The Vulnerable: Inside the new threat matrix of digital espionage, crime and warfare. (Brenner.2011:34)

Den stora knäckfrågan i det här sammanhanget är ”vem är det hänförbart till?”. För, många av dessa attacker kommer inte från en enskild person utan det rör sig ofta om flera personer, stora nätverk och i värsta fall stater. Det finns exempel på där staters regeringar och underrättelsetjänster har varit inblandande. Detta medför att det är oerhört svårt att utreda och få en sammanhållen beviskedja för att kunna ställa de ansvariga till svars för sina handlingar. För att hitta rätt så måste man bland annat identifiera vilken hårdvara det här kommer ifrån, men även att spåra vilken eller vilka servers som attacken kommer ifrån. Men, inte ens detta räcker alla gånger eftersom vissa länder inte har lagar som förbjuder den har typen av agerande och beteende. (Brenner.2011:50-51)

Vad kan vi då göra? Tillsammans med min vän Ingvar Nilsson så startade jag en Facebook grupp mot näthat, och det blev snabbt uppskattat och har idag över 1000 medlemmar. Sedan började det komma in bråkstakar så vi fick börja diskutera om gruppen skall vara öppen eller sluten. Tillslut blev valet en ”sluten” grupp. Men, vi har också en öppen grupp som har fokus på ”kränkningar på nätet” vilket är lite bredare än bara näthat.

Så, ett steg som vi diskuterat lite är var behöver man börja? Ett första steg för att försöka lösa detta problem handlar om att redan i tidig ålder lära ut till barn hur man kommunicerar och uppför sig i de sociala medierna. Det handlar således om att jobba mycket med attityder och värderingar, och här har både föräldrar och skolan en viktig roll att fylla.

Men, det finns en stor uppsida med de sociala medierna, för aldrig tidigare har det varit så enkelt att marknadsföra sig själv, sitt företag eller sina produkter. Tack vare Facebook, Twitter, Bloggar osv så finns det nu mycket stora möjligheter att skapa sig ett eget varumärke utan att behöva ta hjälp av något företag som tar väldigt mycket betalt för att göra detta åt en. Tack vare de sociala medierna så kan man till och med skapa specifika grupper med fokus på saker som man brinner för, och på detta sätt samverka med likasinnade.

Slutligen så visar det sig att sociala medier har kommit att spela en viktig roll för att utöva makt, vilket Margarita Jaitner skriver om i den nya skriften The Fog of Cyber Defense som nyligen publicerats vid National Defense University i Helsingfors. Hon tar upp exempel som Algeriet, Bahrain, och Egypten, och då har det handlat om hur oppositionen kunnat nå ut med sitt budskap och sin information via sociala medier. Dvs, med hjälp av internet och sociala medier så har det blivit svårare för dikaturer att ha total kontroll över vad som kommer ut. (Rantapelkonen & Salminen.2013:58-59).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: