Designen är företagets ansikte utåt

attachment

Mårten Eneroth

| Av: Sara Lundgren |

Alla företag och varumärken har en grafisk design. Vissa företagsprofiler ger oss associationer om att vara sofistikerade, andra miljövänliga, kompetenta, dyra, billiga eller kanske tekniskt revolutionerande. Det är oftast ingen design vi går runt och tänker på utan för oss är det företagets ansikte helt enkelt, som gör att vi känner igen det.

– Den grafiska profilen är väldigt viktig för ett företag. De flesta fixar ju åtminstone till sig lite framför spegeln innan de går, säger Mårten Eneroth, grafisk designer.

Mårten förklarar att design handlar om känslor och om att uttrycka känslorna i grafisk form. Att jobba med design innebär att man skapar ett uttryck som går långt över ett skrivet ord. Att enbart använda dig av text som medium gör dig begränsad. Genom att kombinera text, bilder, former, typsnitt och färger kan du skapa ett helhetsintryck som inte är lika begränsat och som människor kommer att minnas längre.

Design är det som gör skillnad mellan att säga något och att sälja något. Du kan skriva en bra text men med typsnitt, bild och utformning kan du göra reklam. Texten ”Goda bananer på Ica”, säljer inga bananer, men om du visar hur goda bananerna är med känslor kan du sälja. Utformningen på reklamen lockar till uppmärksamhet.

– Människor kommer att titta, de kommer att lockas, få känslor och minnas vad de sett, säger Mårten.

Överför företagets värderingar in i designen

För ett företag handlar det om att få de värderingar som de står för in i en grafisk design så att folk associerar dem med rätt känslor. Mårten berättar att han brukar åka ut och träffa företaget, cheferna, ledningsgrupperna och i mindre bolag de anställda som är företaget, för att förstå sig på vad deras värderingar och mål med verksamheten är.

Sedan gäller det att överföra alla värderingar in i en grafisk form. Ska man få fram en känsla av mjukhet eller hårdhet? Vilka känslor ska tas fram med hjälp av typsnitt, former och färger? Ska färgerna vara varma eller kalla?

Mårten berättar att det finns olika färger och symboler som betyder saker, eller väcker olika känslor vilket man kan använda lite som riktlinjer när man vill förmedla något med grafik. Färgen grön är tillexempel varm och organisk medan blått är mer maskulint, tekniskt och hårt. Vad gällande symboler finns det arketyper som är ursprungliga och betyder detsamma i nästan alla kulturer. Ett hjärta är en typisk arketyp och associeras nästan alltid med känslomässiga saker och kärlek. En räv har i de flesta kulturer varit svår att fånga och ses därför för listig. Vill du associeras med list, kan du använda räven som symbol.

Tänker du inte på typsnittet, färgen eller symbolen som du använt, utan allt ser naturligt ut, då är det en bra design. Mårten berättar att han ofta sitter länge och med olika ingångar tills han känner att designen blir rätt.

– Glöm bara inte överraskningsmomentet, designen ska vara lite unik och speciell så att den sticker ut i mängden och syns, säger Mårten.

Tre snabba tips om design från Mårten

1. Titta på konkurrenterna och vad de har gjort så du inte gör något som ser lika dant ut.

2. Tänk medvetet igenom vad du vill säga med din design.

3. Glöm inte att valet av typsnitt är en viktig komponent. Samma ord med olika typsnitt kan få helt olika intryck.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: