Varumärkesbyggande med Sociala Medier

| Av: Johanna Järvstråt |
| Foto: Pernilla Andersson |

Cathrin Frisemo

Cathrin Frisemo

Allting som du och ditt företag gör påverkar ditt personliga och professionella varumärke. På sociala medier kan dessutom detta spridas snabbt då miljontals människor är aktiva på dessa plattformar. Cathrin Frisemo, författare och skrivcoach, tipsar här om hur du kan använda språket för att skapa ett bra rykte på Sociala Medier.

Cathrin menar att allting grundar sig i syftet som vi har när vi använder oss av sociala medier.

–  Ett av de vanligare syftena är marknadsföring av sitt varumärke, tjänst eller produkt – men på sociala medier kan vi inte gå in och börja sälja som om det vore vilket medium som helst, varnar hon.

Istället menar hon att det gäller att vara generös och bjuda på sin expertis och varva säljande inlägg med personligare inlägg så att du vinner ett förtroende och bygger upp en relation med kunderna. För att nå ut handlar det dock också om att nätverka – både på och utanför – sociala medier och anpassa det som skrivs efter tänkt målgrupp och social medieplattform. Du måste finnas där målgruppen är och de måste förstå vad du säger.

–  Alla sociala medier är sociala på olika sätt, det är precis som i verkliga livet där alla grupper har sina egna etikettregler och umgänge – välj det medium där du trivs bäst. Observa också hur människorna kommunicerar och använd dig utav de orden som de använder – lär känna din målgrupp helt enkelt, tipsar Cathrin.

Viktigt är också att du inte låtsas vara någon annan och tappar bort ditt egna språk– då riskerar nämligen din text att bli konstlös och tråkig.

– Jag tycker att det blir bäst om du bottnar dina texter i din egen berättarröst. Det gäller helt enkelt att du plockar fram din personlighet i det du skriver, fortsätter hon.

Essentiellt för att lyckas bygga ett bra varumärke är även att du undviker att skriva i affekt, när du är känslomässig. Skriv istället när du är balanserad och närvarande, tycker Cathrin.

–   Läs igenom det ett par gånger, gärna högt för dig själv innan du postar inlägget. Det du skriver blir en del av ditt professionella varumärke och skapar en bild av dig – vad du delar med dig av och inte delar med dig av säger väldigt mycket, förklarar hon.

Ett råd här kan vara att upprätthålla gränsen mellan att vara personlig och privat och hela tiden tänka på vad du känner att du kan stå för. Det är nämligen ännu viktigare på nätet att tänka till då en stor del av kommunikationen faller bort; det finns varken kroppsspråk, tonläge eller ansiktsuttryck att gå efter, vilket gör att det som skrivs lätt kan leda till missförstånd.

–  Skilj på sak och person. Det är vanligt med personangrepp eller att personen tar en sakdiskussion personligt. Tänk därför ett steg längre på vad du skriver och fundera över om du hade gjort samma sak i om du mött personen i verkliga livet, föreslår Cathrin.

Tre generella tips av Cathrin när du ska skriva på sociala medier:

  1. Var dig själv
  2. Vårda ditt språk och tänk på hur du uttrycker dig
  3. Ha roligt – det genomsyrar andan i det du skriver

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: