Det krockar fortfarande – om den återkommande frågan om hur kvinnor ska kunna kombinera barn och karriär

|Av: Carin Andrén |

Therese Albrechtson

Therese Albrechtson

För Therese Albrechtson, småbarnsmamma och entreprenör var det chockerande att mötas av gamla, traditionella värderingar när hon blev förälder för första gången 2012. Pikarna om hur man borde vara som mamma kom en efter en från olika håll. Det var ibland svårt att värja sig emot synpunkterna och hon insåg att det här är en viktig samhällsfråga att engagera sig i.

Att få kritik på arbetet var en sak, men att bli kritiserad för att vara en dålig mamma gjorde ont som en pil rakt i hjärtat. Hon minns särskilt en episod när hon skulle ut och vara moderator på ett event när hennes första barn var sex veckor gammalt. Då blev hon anklagad för att vara en dålig mor, både av människor som står henne nära och av folk i sociala medier. Detta var 2012. Hon fick veta att hon aldrig borde ha skaffat barn. När hennes man två veckor senare skulle åka till Bosnien i fyra dagar för att spela Champions league så sa omgivningen:

– Gud så skönt att du får komma iväg lite från allt därhemma, koppla av och sköta dina uppgifter. Tänk att få sova några hela nätter!

Therese Albrechtson kände en väldig irritation över detta. Varför var det fortfarande en sådan skillnad i förväntningarna och kraven på mammor kontra pappor? Kvinnor utbildar sig idag och tar plats i arbetslivet, men när det kommer till föräldraskapet så faller vi lätt in i gamla traditionella könsroller. Det blir en krock och en situation som blir omöjlig när det har gått en tid. Statistiken talar sitt tydliga språk. Det är när andra barnet kommer som sjukskrivningarna ökar bland mammorna.

När mammorna ska ut i arbetslivet efter föräldraledigheten med andra barnet blir situationen ohållbar. Man orkar helt enkelt inte både prestera på jobbet samtidigt som man ska vara en ansvarsfull förälder. Och då talar vi om unga, friska till kropp och själ, välutbildade och intelligenta kvinnor som är plikttrogna individer. Therese Albrechtson fortsätter:

– Jag fick kritik för att inte vara en bra mamma och jag orkade inte vara duktig på alla plan. Kroppen orkade inte. Smäll efter smäll, ut och in på sjukhus med panikångest. De sa att jag var utbränd. Jag som är van vid att lyckas bra med det jag företar mig kände mig maktlös och hur mycket jag än försökte så kände jag mig bara sämre i kroppen. Det var tufft.

Therese Albrechtson har blivit en av dem som vågar berätta väldigt personligt om sin resa. Hon satte igång att intervjua karriärkvinnor för att hon ville veta hur andra hanterade detta med barn och karriär och det blev till en bok som innehåller många öppenhjärtiga berättelser från många av Sveriges mest inflytelserika ledare inom politik, näringsliv, kultur och media. Att driva olika projekt och frågor har alltid varit viktigt för henne.

Det var med tvekan hon kunde tänka sig att gå ut med hur hon själv mådde, men idag är hon glad att hon tog mod till sig och gjorde det. Det visade sig att hon inte var ensam, långt därifrån. Panikångesten när allting bara blev för mycket och skammen över att uppfattas som svag och oduglig. Hon säger:

– Det var en tuff period. Jag känner mig enormt mycket starkare nu efter alla intervjuer med framstående kvinnor som också delat med sig av sina berättelser ur vardagslivet. Det är tyvärr många mammor som skuldbeläggs allt för mycket och vi försöker vara fantastiska på alla plan. Jag vill genom att lyfta frågorna och skapa medvetande komma framåt i dessa frågor. Det kostar samhället stora summor när mammorna går in i väggen.

Therese Albrechtson har som föreläsare ofta talat om att man behöver utmana sig och gå utanför sin komfortzon. Just det fick hon själv göra genom att skriva om sig själv, sin hälsa och kollisionen mellan karriären och moderskapet.

Boken heter Dålig mamma eller superkvinna?  Barn och karriär – så klarar du de orimliga kraven. Den är skriven tillsammans med Maria Otterling. Annie Lööf, Anna Kinberg Batra, Ebba Busch Thor, Annika Strandhäll, Gudrun Schyman och Camilla Läckberg är bara några av ett trettiotal intervjuade kvinnor i boken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: