Så skapar du en lönsam hemsida

|Av: Nina Jansdotter |

Sessan, Happy Moose

Sessan, Happy Moose

Enligt Sessan Sjöholm på Happy Moose, som bygger och designar hemsidor, så är det viktigt att man går igenom ett antal punkter för att en hemsida ska bli lönsam. Här går hon igenom vilka dessa punkter är. 

För det första så är de två viktigaste punkterna, som man bör ta sig en ordentlig funderare kring, vilket innehåll som sidan ska ha samt vem du riktar dig till.  Innehållet ska, enligt Sessan, vara format så att kunderna känner att det är relevant för dem. Du bör vara klar över vad ditt företag är och vad du vill få fram. Det kan vara negativt att vilja säga för mycket.

– Man behöver oftast inte skriva så mycket. Då är det bättre att ha korta texter med bilder som väcker nyfikenhet så att besökaren vill veta mer, säger Sessan.

Det är också bra att ha med en så kallad ”call to action”. Det innebär att besökaren tydligt ska se vad den ska göra när den är inne på sidan.

– Det kan vara att boka ett möte eller via ett kontaktformulär visa sitt intresse, lägga till sig på en maillista, eller att köpa någonting. ”Ja, jag är intresserad och fattar ett beslut att göra action.”

Vad ska man tänka på nu när alla älskar sina mobiler?

– Då ska man tänka på att sidan ser bra ut och fungerar bra på mobiler. De allra flesta har idag ett sådant tänk med sina webbsidor, men det finns ändå några knep som gör att det blir ännu bättre att gå in på sidan. Det handlar inte bara om att sidan ska se bra ut, den ska fungera lite annorlunda på en mobil enhet för att vara optimal.

Ett exempel på detta kan det vara om man har surfat in på en sida för att man vill ringa till dem, men när man försöker klicka på numret så går det inte – utan man får istället kopiera numret och klistra in det för att kunna göra samtalet. Det är inte responsivt enligt Sessan.

– Man ska kunna klicka på numret eller på en mailadress och direkt kunna göra ett samtal eller skicka ett mail. Annars skiter man i det och går till nästa pizzeria, eller vad det nu kan vara.

Något annat kring mobilanpassning som man bör tänka på?

– Korta ned texterna på mobilanpassningen. Man kan sålla ut om man behöver och som jag redan har nämnt; inte säga allt. På mobilen ska det verkligen vara att fånga besökaren direkt. Få dem att vilja veta mer och sedan kontakta dig.

På frågan om hur viktigt det är med bilder så svarar Sessan att bra bilder kan verkligen lyfta en sajt, på samma sätt som dåliga kan sänka den. Gärna även rörliga bilder, då de fångar intresset och säljer.

Vad ska man tänka på när det gäller SEO (sökmotorsoptimering)?

– Där ska man tänka på att välja ut relevanta sökord. Dvs, ta reda på vad kunderna faktiskt söker på och jobba in de orden och fraserna i era texter på sidan. Välj inte tekniska formuleringar bara för att de är specifika för er, om inte kunderna söker på det så spelar det ingen roll. För oss på Happy Moose skulle det kunna vara ”webbsida till lågt pris” snarare än ”byggd med wordpress”

Hur vet man vilka sökord som är bra för en själv att använda?

– Det kan till exempel vi hjälpa till med. Det finns även olika verktyg där man kan mäta vilka sökord som är populära inom olika branscher.

Kan man fråga kunden om hur de hittade en?

– Absolut, ju mer dialog man har med sina kunder desto bättre. Då får man verkligen veta hur kunden hittade en.

Sedan finns det, enligt Sessan, också många verktyg där du kan se på webbsidan var kunderna kommer från, vad de sökte på, var på ens hemsida som de hamnade och så vidare. Då lär man sig att känna sina kunder på ett annat sätt.

Enligt Sessan bör man även ha ett helhetstänk när man bygger en webbsida. Innehållet är väldigt viktigt, för det kvittar ju hur snygg sidan är eller hur tekniskt avancerad den är om innehållet är värdelöst och ointressant, menar hon. Därför är det viktigt att hemsidan hålls uppdaterad.

– Det hjälper vi på Happy Moose våra kunder med vid behov, bland annat genom våra olika supportavtal. Gamla och omoderna hemsidor sänker varumärken. Man ser allt för många sidor med gammal innehåll, som inte är mobilanpassade eller säkra. För mig säger det väldigt mycket om det företaget i stort, att de inte håller sig uppdaterade eller bryr sig om hur de uppfattas; att de inte ser mina behov som potentiell kund.

Försök därför tänka mer på hur du skulle presentera dig själv i verkligheten. Skulle du gå ut i slitna gamla kläder och prata om fem år gamla nyheter när du är på kundmöte?

– Lyft istället fram det senaste och visa dina kunder hur uppdaterad och intressant du är, avslutar hon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: