Han brinner för network marketing

| Av Nina Jansdotter |

Leif Lindseth

Leif Lindseth

Leif Lindseth är norrman, men bor i Sverige sedan många år tillbaka. Han har jobbat inom Network marketing, eller nätverksmarknadsföring som det heter på svenska, sedan 1999. Här går Leif igenom sin syn på fördelar och nackdelar med detta sätt att jobba och han ger även tips på hur man blir framgångsrik inom MLM, det vill säga Multi Level Marketing som affärsmodellen också brukar kallas.

Leif började med att berätta att när två av hans vänner började med nätverksmarknadsföring för många år sedan så tackade han nej till deras erbjudande om att vara med, för han ansåg att det lät väldigt konstigt och mer eller mindre absurt, det som de jobbade med.

– De visade siffror och jag gick på affärsmöte och då tänkte jag, att det här är fungerar inte. Aldrig i livet. Sedan när en av dem köpte sin första cabriolet och kom körande med den till mig och sa titta här. Då tänkte jag att det kanske fungerade ändå, trots allt. När han senare köpte en Jaguar, så bestämde jag mig för att jag också ville bygga nätverk på samma sätt men inte med just det han jobbade med.

Via en tillfällighet så trillade Leif då in på ett företag 1999, som han då anslöt sig till och vars skola lärde honom mycket. Främst jobbade de mycket med personlig utveckling, vilket förändrade hela honom och hans framtid, menar han. Hans liv ändrade helt enkelt kurs.

Vad ser du för fördelar med MLM kontra att starta vilken annan typ av företag som helst?

– När du ska starta ett vanligt företag så måste du ha en idé som fungerar. Det är större risker i och med att det ofta är stora investeringar. Ofta kräver de flesta idéer också en lång tids arbete innan det bär sig. Om man börjar med MLM så vet man redan att idén fungerar. Det är en franchiseverksamhet som är beprövad och genererar inkomster om du är beredd att jobba och utveckla dina skills, så att du blir duktigare på din grej.

Fördelarna är även enligt Leif att om man lyckas bygga en stor organisation så kan man pensionera sig och dra sig tillbaka, med det där lilla extra som sätter guldkant på tillvaron. För gemene man är det möjligt att få extra kulor i fickan om man är villig att lägga 10 timmar i veckan på MLM. Man måste inte jobba heltid och lägga hela sin själ på detta. Det kan fungera ändå, menar han. Genom åren har han sett många exempel på detta.

Vad är nackdelarna om du jämför med annan typ av business?

– Det finns främst två nackdelar Det ena är att du blir din egen chef, vilket innebär att du måste ta ditt ansvar fullt ut och det är många inte beredda på. Många tror att detta är en ”get rich qick” grej och har ingen uthållighet. Det andra är att det finns företag därute som också är, mer eller mindre, scams. Sådana som kommer och går och försvinner lika fort. Du har då en viss typ av människor som följer med de bolagen och det svärtar ner branschen mycket. Därför gäller det att hitta seriösa företag.

Hur vet man då att det är ett seriöst företag då?

– Det är någonting man får lära sig och känna igen. Man behöver tänka på vad som är fundamentet i ett bra företag. Då handlar det aldrig om pengar och bonus utan om ägandeskapet, systemet och planerna. Det handlar också om kunderna, kundsystemet och produkterna. Framför allt är det viktigt att ägarna är långsiktiga. Därför är det bra att ta reda på vad de har gjort innan. Har de tidigare drivit fem företag i konkurs innan, så vet du att det är hög risk att det sjätte också kommer att gå i konkurs.

Enligt Leifs erfarenhet är de enda bolagen som överlever idag de som har bra kundkoncept. Själva produkterna blir viktigare och viktigare. Du måste ha något som skiljer sig från de andra och som du vet efterfrågas på marknaden även om tio år, poängterar han.

– Jag ser att bolag kommer och går hela tiden och att många människor hoppar från bolag till bolag. Att vara kvar länge på samma är en större fördel. Om du stannar och gör samma grej varje dag i tio år så kommer du oftast tjäna mycket pengar, men om du bara stannar ett till två år så blir det inte så mycket.

Ett annat kännetecken på att företaget är seriöst, som Leif gärna tar upp, är att de bör vara medlemmar i DSA – en branschorganisation för nätverksmarknadsföretag som det är ganska tufft att komma in i.

Vad man däremot ska se upp med är om de som sitter i toppen av bolaget som du kollar upp, har en historik av att ha hoppat av från tio bolag under de senaste åren. Dessa är personer man inte ska följa, tillägger han, med eftertryck.

Hur kommer det säg att många är kortsiktiga idag – att man hoppar hit och dit?

– Jag har funderat mycket på det och jag tror att mycket handlar om ledarskapet. Att de som leder bolagen är väldigt kortsiktiga, vilket attraherar de som agerar kortsiktigt.

Hur vet man det då vilka som har hoppat av?

– Det är ganska lätt att ta reda på. Är man med i ett bolag så ska man  kolla upp de som jobbar med dem.  Har de inte stannat mer än ett halvår eller två år och sedan hoppat av, spring där ifrån så fort du kan. Hitta de som är seriösa och, som sagt, tänker långsiktigt. Det behöver inte vara världens mest karismatiska människa. Undvik ”bilsäljarna” som lovar saker de inte kan hålla.

Det viktigaste framgångsfaktorerna

Att Leif aldrig ger upp och att han alltid går sin egen väg är hans främsta framgångsfaktor, förklarar han. Även det faktum att han har haft bra mentorer som  har lärt honom mycket. Han har inte främst studerat bonusplane, utan siktat in sig på att förstå företagsmekanismer. Vad det är som får företag att lyckas i längden. När han undersöker vilket företag han vill jobba med så har han därför lagt mycket tid på att studera årsbokslut och på andra sätt läst på om företaget samt intervjuat och pratat med människor.

Den främsta nyckeln brukar vara de personliga egenskaperna hos ledaren. Du är på en skuta och då måste det finnas en kapten. Kapten är den viktigaste ombord, han som styr och den som äger bolaget. Har ägaren för stort ego – undvik det bolaget. Välj en genuin ägare som inte bara är där för att tjäna pengar snabbt.

Sedan är det givetvis viktigt att de har en produkt som fungerar, som är väldokumenterad och som kunderna vill ha. Idag svämmar marknaden över av hälsoprodukter utan dokumentation, tillägger han. Att man bara säger att detta är jättebra och att det kurerar allt räcker inte längre.

– Man måste ha dokumentation idag. Du måste kunna dokumentera påståenden genom kliniska tester och seriös forskning. Annars blir dina ord tomma och tomma ord faller bort numera.

Relationsbyggande är viktigare än någonsin

Leifs framgång bygger mest på bra relationer i första hand. Han kom till en punkt i sitt liv där han insåg att de människor som han har runt omkring sig i sitt liv är viktigast av allt. Det är viktigt att man jobbar med de människor som man gillar och att man är ärlig.

– Det viktigaste man har i affärer är sitt rykte och sitt namn, avslutar Leif.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: