Hon gör succé med sina livesända konserter på Facebook

|Av: Nina Jansdotter|

Linda Frithiof

Linda Frithiof

Värmdöbon Linda Frithiof är fembarnsmamma, sångerska och låtskrivare. Hon är kanske okänd för den stora massan men har jobbat länge och körat bakom många kända namn, haft roller i musikaler och bland annat frontat ABBA:s originalmusiker som deras Agnetha på stor Sverigeturné, samt i Berwaldhallen med Norrköpings symfoniorkester. Nu gör Linda succé med sitt koncept att köra livesändning via Facebook varje måndag klockan 14 och som redan nu, efter fyra veckor, har fått över 25 000 visningar. Här berättar hon vilka tankar som ligger bakom denna idé. 

När Linda gjorde en livesänd intervju på Facebook i somras så upptäckte hon hur bra detta redskap kan vara för att nå ut till många på en gång. När hon någon månad senare såg ett inlägg på Facebook där en frisör gick runt på stan och klippte håret på hemlösa och även uppmanade andra att bidra med det man kan, visste hon vad hon skulle göra.

– Istället för att gå runt på stan och sjunga för några få ville jag testa att sända live på Facebook och försöka nå de som är hemma av olika skäl. Sjukskrivna, arbetslösa och alla som inte har möjlighet eller råd att ta sig iväg på konserter så enkelt, säger Linda, entusiastiskt. Jag har valt måndagar klockan 14 då det kanske kan kännas tungt att veckan startar och inget annat roligt finns på tv eller så.

Hon riggar upp sitt PA på olika vackra ställen på Värmdö i närheten av där hon bor och ringer in Sveriges musikerelit som glatt ställer upp. Hennes förhoppning är att nå ut till så många som möjligt och framför allt de som verkligen behöver det. Hon hoppas även att folk ska fortsätta önska låtar så det blir ännu mer interaktivt.

Hur har det gått hittills?

– Över förväntan. Min första livekonsert på Facebook sågs av cirka 10 000 personer. Det som också är roligt är att de kommentarer jag får speglar min strävan till stor del. Det är många som skriver privat och tackar och berättar att det gör gott samt att fler och fler av de som kommenterar är för mig helt okända människor, berättar hon.

Har du gjort något misstag och dragit någon lärdom? 

– Oj, ja verkligen. Jag är inte så tekniskt begåvad. Första konserten var ett totalt kaos innan vi kom igång. Först hade vi ingen ström och sen funkade inte min kamera i telefonen för livesändning, så allt blev försenat. Med andan i halsen fick jag till slut överge min Ipad, där mina texter fanns, så vi kunde filma med den istället. Allt fick bli väldigt improviserat och det brusade på grund av vinden, men det blev av!

Konsert nummer två gick toppen, men efteråt märkte Linda att telefonen hade låst sig i stående läge och när de filmade i liggande så hamnade hela livesändningen på snedden. Komiskt och lite pinsamt, säger hon och skrattar.

– Dagen efter hade en av mina tittare, vänligt nog, tankat hem hela filmen och vänt på den så jag kunde lägga upp den på nytt. Totalt sett var det ändå 7000 personer som såg den, trots att den var sned.

På gång framöver 

Lindas plan är att göra ett antal konserter till och sen utvärdera om det finns intresse för fler. Hon är också beroende av att hon får musiker till att fortsätta ställa upp på hennes idé.

– Jag försöker variera musikerna så ingen ska behöva ställa upp så många gånger. Det är ändå fantastiskt att när jag ringer folk, ibland helt okända för mig, och frågar om de kan ställa upp och spela gratis så är det många som blir jätteglada och tackar mig för att jag ringer upp just dom. Några av dom har också sett inslaget med frisören och funderat på vad de kan göra. Alla som kan säger ja! Det gör mig så glad och gör att det är möjligt för mig att fortsätta, strålar Linda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: