Tankar om konsten att ta betalt

| Av Åsa Rydhard |

Åsa Rydhard

Åsa Rydhard

För ett par dagar sedan kom någon till mig och bad om lite tips. De skulle presentera ett större förslag för en kund och ”du är ju så bra på storytelling och pitching”. Tack! Vad glad jag är att du lagt märke till mig och min passion, svarade jag entusiastiskt. Självklart bjöd jag på lite tips och erbjöd dem samtidigt mina tjänster. Svaret jag fick tillbaka då var: ”Tack för tipsen. Vi kommer kanske tillbaka till dig en dag i framtiden så att du får tillfälle att sälja några timmar”.

Det här påminde mig om några saker. För det första – hjälp bara de som ber om hjälp. Nu kanske du tänker; men de bad ju om hjälp! Visst. De bad om hjälp, men ändå inte… Nästa regel är nämligen: ”Be om hjälp” är bäst när det kan översättas som ” jag betalar för din rådgivning”.

Det här kan låta hårt för den som älskar det den gör och älskar att hjälpa andra, det förstår jag, men den enda skillnaden mellan en amatör – som älskar det den gör och ett proffs – är att ett proffs får betalt. Tänk så här; om du inte ber om ersättning kommer inte ditt företag att överleva. Då kommer ingen att få ta del av din passionerade expertis; det där som du älskar att göra för andra.

Sist men inte minst vill jag passa på att tipsa om att aldrig sälja timmar – sälj resultat.  Om en klient bara vill ha ”några av dina timmar”, då ska dina timmar vara galet dyra. För om dina tjänster hjälper andra att tjäna pengar då borde de stå på kö och be om att få betala.

Visst borde de?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: