Vad är balans i livet, går det att uppnå?

| Av Sophie Resare |

Photomind_MG_0829Ibland säger jag lite slarvigt att vissa bitar i vårt liv behöver vara i balans. Det jag egentligen menar är att om vi är medvetna om vilka bitar i vårt liv som inte fungerar så bra och om vi vet hur vi ska rätta till dem, ja då har vi nått en viss balans. Motsatsen vore att något i livet skaver och vi inte vet vad eller att vi vet att vår ekonomi är skakig men vi vet inte hur vi tar oss ur det.

Genom att ta reda på fakta kring vårt eget liv så kan vi därefter göra en långsiktig plan för att justera det som vi vill ändra på. Lägg ordet långsiktig på minnet, har det tagit oss år att skapa det vi inte längre önskar så kommer det att ta tid för oss att skapa ett nytt hållbart beteende.

Du tänker kanske att du redan har alla fakta om ditt eget liv redan, så att du inte behöver lägga tid på det? Faktum är att de flesta av oss sällan har tagit oss tid till att reflektera över frågor som ”hur känns det när jag tänker på pengar?”, ”hur känns det i magen efter frukost, äter jag rätt för min kropp?”, ”hur spenderar jag min fritid?” och så vidare.

Hur känns det när du tänker på idén om att göra en inventering av ditt liv? Spännande, läskigt, utmanande?

När du har gått igenom alla bitar som gäller din livsstil och du har gjort en plan för hur eventuell förändring ska gå till, ja då infinner sig ett lugn, en känsla av frihet eftersom att du inte behöver gissa dig fram längre – du vet vad du ska göra!

Hur känns det nu?  Mer lockande att sätta igång?

Första steget är att planera

Bestäm datum för när du ska göra inventeringen av dig själv, vart ska du vara, behöver du köpa ett nytt block och en skön penna, ordna med barn- eller hundvakt? Det är viktigt att du har lugn och ro omkring dig eller i alla fall att du har gott om tid.

Konferera med dig själv

När dagen har kommit för din ”konferens med dig själv” så är mitt tips att du börjar med en promenad så att hjärnan syresätts och koncentrationen är på topp. Sen sätter du igång – och även om du gör det på ditt sätt kan det ändå vara bra att skriva upp de områden du vill fokusera på, till exempel arbete, fysisk hälsa, ekonomi, familj, fritid.  Under varje rubrik skriver du det som du vill ändra på, lägga till eller förstärka. Viktigt är också att du skriver hur du ska göra för att ta nästa steg, du behöver inte veta exakt in i minsta detalj, men du ska i alla fall göra en plan för vad som är nästa steg. Skriv även in datum med deadlines och uppföljning.

Du kommer antagligen inte att hinna göra allt klart på samma dag. Skriv upp i planeringen vad som ska göras och skriv sen in i kalendern när du ska göra det. Fortsätt att arbeta med din personliga plan varje vecka, gör något litet varje dag så kommer det att gå galant!

Finns det ett svar på rubriken: ”vad är balans i livet, går det att uppnå?” Jag tror inte att det är balans vi ska sträva efter men vi bör sträva efter friheten av att styra vårt eget liv dit vi vill, annars är det som bekant någon annan eller något annat som navigerar åt oss.

Sophie Resare är Holistic Lifestyle Coach samt Diplomerad Kostrådgivare på Epic Living Sweden, hon driver även podcasten Epic Lifestyle på Acast och iTunes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: