Nätverkandets guldålder

| Av Johanna Järvstråt |

Willy Karlsson

Willy Karlsson

Idag sker mycket av rekryteringen redan innan annonsen läggs upp på Arbetsförmedlingen. Arbeten söks via sociala medier och kontakter, en utveckling som lägger stor vikt på individers sociala färdigheter och nätverkskunskaper, menar Willy Karlsson, arbetsmarknadskonsulent och professionell nätverkare.

Det faktum att arbetsmarknaden blir mer beroende av nätverk och kontakter ­ menar Willy kan förklaras genom brister i det rådande systemet.

– Arbetsmarknaden har utvecklats på ett sätt som gör att de traditionella systemen inte längre fungerar optimalt för att hitta rätt kompetens. Detta har resulterat i ett ökat värde för personliga relationer under en rekrytering, berättar Willy Karlsson.

Det effektivaste nätverkandet är dock det som sker komplementärt mellan nätet och det verkliga livet, tror Willy.

– Eftersom jag arbetar med människor bygger jag nätverk naturligt, men sedan jag introducerades till sociala medier har jag i mitt eget närverkande börjat arbeta mer enligt principen att skapa den första kontakten på nätet. Om våra personligheter och visioner matchar bokar jag därefter ett möte, förklarar han.

Alla kan lära sig nätverka

Även om alla har olika sociala färdigheter och möjligheter är Willy övertygad om att nätverkandet är en konst som alla kan öva upp.

– Jag tror att det största hindret är att man förstorar upp definitionen av nätverk och glömmer bort de kontakter som man redan har, samtidigt som man bortser från de möjligheter som finns i slumpmässiga möten, säger Willy.

En bra början till att få en överblick över sitt nätverk menar Willy därför är att börja med sina närmaste kontakter, för att sedan arbeta sig utåt.

– Det är bra att starta med sitt familjenätverk och kartlägga vad varje person där gör, men också vilka kontakter de har. Därefter kan du gå igenom dina bekanta och andra nära kontakter, för att sedan gå vidare till andra inte fullt så nära kontakter. Det ger dig inte bara en bra överblick, utan också tillfälle att öva upp din nätverksförmåga, fortsätter han.

Willy ser slutligen inte heller någon anledning till att vänta med att börja nätverka, då han inte tror det är någon trend som kommer att avta.

– Jag tror att nätverkande som form kommer att fortsätta utvecklas. Utvecklingen i samhället gör att formen fungerar för många olika arenor, samtidigt som det är en naturlig lösning på de problem som en föränderlig värld för med sig, konstaterar Willy Karlsson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: