Det här betyder Facebooks kommande empatiknapp

| Av: Johanna Järvstråt | Foto: Alex Wayne |

Nina Jansdotter

Nina Jansdotter, Foto Alex Wayne

I dagarna rapporterade Mark Zuckerberg att Facebook kommer att lansera en ny knapp som ska signalera empati vid jobbiga händelser. Än så länge har Facebook dock inte gått ut med hur ikonen för knappen kommer att se ut, men Nina Jansdotter, expert på sociala medier,  PR-konsult och beteendevetare, hoppas att det inte blir en tumme ner.

Nina Jansdotter menar att en tumme ner skulle ge upphov till missförstånd hos mottagaren och dessutom utgöra en ökad risk för näthat.

–  Jag tror att många ungdomar skulle få det tufft. Tummen ner är en stark symbol som härstammar från romartiden, där kejsaren bestämde om man fick leva eller inte. Att införa en empatiknapp som har denna ikon skulle därför kunna ge upphov till många missförstånd och ses som något negativt snarare än som något empatiskt, fastslår Nina Jansdotter.

Istället hoppas Nina att det blir en symbol har en tydligare koppling till empati och omtanke.

–  Jag hoppas att det blir en hjärtsymbol. Idag är det många som kommenterar ett hjärta när någon delar med sig av en negativ händelse, varför det skulle kännas mer naturligt och empatiskt än vad en tumme ner skulle göra, konstaterar hon.

Användas med måtta

Ett annat problem med den nya knappen kan, enligt Nina, vara att vi kommer ersätta kommenteringsfunktionen mer och mer och på så sätt urholka det svenska språket, men också skapa en ännu större distans mellan användare.

–  Jag förstår varför Facebook behöver en ny knapp, de tjänar trots allt pengar på att kunna visa tydliga mätningar på vad vi gillar och inte gillar för företag, men samtidigt tror jag att det för användarna är viktigt att inte ge efter alltför mycket. En alltför stor ikonkommunikation för med sig fler problem än vad den underlättar eftersom att den rymmer mindre aktiva budskap än vad en kommentar kan göra. På grund av detta tror jag att det är viktigt att använda de enkla knapparna med måtta, säger hon.

Istället menar Nina att ett bättre sätt att använda sig av den nya funktionen vore att se den som en förstärkning av vårt budskap – ett komplement till kommentarfunktionen.

–  Jag tror man tjänar mycket på att bete sig på liknande sätt på Facebook som man skulle ha gjort i verkligheten. Om du är på en middag och vill ge middagen en tumme ner så säger du inte bara ”dåligt”, utan förhoppningsvis så ger du din feedback på lite trevligare sätt.  På samma sätt tror jag att det är viktigt att förklara varför man tryckt ”ogilla”, och med ord också redogöra sina tankar. På så sätt kan många missförstånd undvikas, förklarar hon.

När exakt den nya funktionen kommer att lanseras har Facebook ännu inte gått ut med, men Nina tror att det redan nu är viktigt att fundera över hur den bäst används.

–  Informationen säljs vidare och bidrar dessutom till vårt personliga varumärke. Det är därför viktigt att man inte använder en sådan här knapp till fel saker, avslutar Nina Jansdotter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: