Intervjuteknik – så talar du mediernas språk

| Av Johanna Järvstråt | Foto: Martina Wärenfeldt |

Maria Hagberg

Maria Hagberg

Marie Hagberg, före detta PR-konsult och journalist, driver tjänsten ”Hjälp en journalist”, där journalister efterlyser olika intervjupersoner. Men det är inte bara journalisterna som tjänar på bra intervjuer – som företagare kan en väl utförd intervju öppna upp många nya dörrar.

Media är en fantastisk möjlighet till att synas, varför många företagare kämpar för sin tid i rampljuset.

– När jag var ung var jag engagerad i en studentförening som vi försökte lyfta fram i media. Det jag då gjorde var att jag höll utkik efter nyheter som jag kunde relatera till föreningen. När jag hittade en bra vinkel kontaktade jag sedan journalisten, berättar Marie Hagberg.

När den första kontakten är etablerad och en intervju är bokad blir många dock nervösa och sätter krokben för sig själva. En del blir enstaviga, medan andra avslöjar för mycket och kommer av sig.

– Ett vanligt knep är att journalisten är tyst för att göra dig obekväm, men det kan man enkelt parera genom att svara med samma mynt och också vara tyst. Ett bra sätt är också att förbereda sig och fundera över vilket budskap du vill framföra under intervjun, vilka frågor journalisten kan tänkas ställa och därefter fundera ut välformulerade svar. Ett annat bra sätt att förbereda sig är genom att be en kompis eller kollega agera journalist, tipsar Marie.

Behåll en god relation

Oavsett om det är din första gång eller om du är en van medieveteran är det dessutom viktigt att vara tillmötesgående genom hela intervjuprocessen menar Marie.

– Det gäller att inte vara för reklamig eller petig, annars kan du i fortsättningen bli bortvald. Precis som du litar på att en bilmekaniker är kvalificerad för att utföra en reparation på din bil måste du också lita på att journalisten är en van skribent – jag brukar därför rekommendera att man endast rättar direkta sakfel, förklarar hon.

Det du istället kan göra för att påverka journalisten är att lyfta fram andra, intressanta, personer och föreslå nya vinklar och artikelidéer för journalisten. På så sätt ökar du din exponering och synlighet, utan att riskera att bränna några broar.

– Se journalisten som en vän – inte en nära vän, men en bekant – som du kan delge dina tankar med, men inte innersta hemligheter. Var tillmötesgående och trevlig, men var noga med att inte nämna vad du tjänar på kontakten, utan återkom snarare med nya idéer och samtal som engagerar. På så sätt ökar chansen att journalisten kontaktar dig även i framtiden, sammanfattar Marie Hagberg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: