Så syns du i media

| Av Ingrid Byström | Foto: Alex Wayne |

Nina Jansdotter

Nina Jansdotter

Nina Jansdotter arbetar som PR-konsult med inriktning på sociala medier. Hon menar att det innebär många fördelar att synas i media, men för att lyckas bör man tänka mer på vad man kan ge till läsarna än vad man själv kan få ut av det.

Nina Jansdotter är karriärcoach och författare till 15 böcker inom personlig utveckling och karriärutveckling. Hon administrerar också flera facebookgrupper och har ett stort nätverk på sociala medier. Nina har varit med i olika medier många gånger, men tycker att det allra roligaste är att lyfta fram andra. Därför arbetar hon som PR-konsult med specialiteterna ”personal branding” och ”content marketing”, det vill säga hon hjälper kunderna att ta fram material som har ett högt läsarvärde och som därför får stor spridning på sociala medier.

Skillnaden mellan reklam och PR

Att synas i media med bild, namn, företagsnamn och kompetens ger en igenkänning.

– När människor har fått se vem du är och vad du står för, så kommer det att vara flera som vill anlita dig, samarbeta med dig eller bara följa dig i ditt flöde på Facebook och Twitter.

Det blir också mer trovärdigt om en journalist har skrivit om en person än om den personen betalat för en annons. Det är det som är skillnaden mellan PR och reklam.

– Alla kan inte komma i press med vad som helst, men alla kan lära sig samspela med media och ta fram gångbara vinklar som pressen vill skriva om, säger Nina.

Utgå ifrån vad du kan ge

Om man vill synas i media behöver man kontakta journalister eller personer som har ett stort nätverk på sociala medier. Det kan också vara bra att ha ett skrivet material att skicka över. Nina försöker skräddarsy sina nyheter så att de passar det aktuella mediet och då gäller det att förstå vad läsarna vill ha. Hon utgår alltid ifrån vad hon kan ge istället för vad hon kan få ut av det.

– Journalister vill inte ge gratisreklam, men om jag ger inspiration, tips och råd, något som känns värdefullt för mottagaren, då kommer jag att få utrymme i media. Då kommer också artikeln eller filmen att få spridning när människor delar den med sina kontaktnät.

Sprid artikeln vidare

När man blivit intervjuad återstår det viktiga arbetet med att få ännu större spridning på artikeln eller mediainslaget.

– Jag delar länken i alla mina kanaler på facebook, twitter, linkedin och lägger ut den på min blogg och min hemsida. Jag kanske kan dela den till någon presumtiv kund eller ha ett urklipp med mig på ett kundmöte också.

Nina tycker att man ska välja de sociala plattformar man tycker om och känner sig bekväm med. Alla typer av målgrupper finns på alla plattformar.

– Det kommer att finnas business to business- kunder på Instagram, till exempel. Det viktiga är att du tillhandahåller ett riktat och värdefullt material som får spridningseffekt och som gör att människor vill följa dig.

Haka på ”snackisar” på sociala medier

Det är viktigt med omvärldsbevakning. Om man ser att vissa typer av nyheter eller blogginlägg har fått stor spridning på sociala medier är det ofta bra att haka på, tycker Nina. Man kanske kan göra om sin egen nyhet så att den knyter an till den aktuella händelsen på något sätt.

Skriv olika texter på samma tema

Man kan skriva flera, olika långa texter på samma tema och få ut dem i olika sammanhang. Man kan också tänka på i vilket format man skriver.

– Texter som har enkel struktur, så att man enkelt kan läsa dem på sin telefon är väldigt gångbara idag. Det kan vara checklistor eller topplistor, som de fem vanligaste frågorna på en anställningsintervju eller de sju vackraste stränderna på en plats.

Nina driver sajten ”Fem snabba tips”.

– Att skriva fem tips inom ett område gör också att man själv får en bra struktur på sin kompetens. Om man sedan blir intervjuad i media kan man ha de där punkterna i bakhuvudet. Då vet man att man får med det viktigaste.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: