Så skapas lyckade nätverk

| Av Johanna Järvstråt |

Siv Thuresdotter

Siv Thuresdotter

Siv Thuresdotter driver nätverket Qoola Qvinnor och anordnar varje år något hon själv kallar för ”Framgångsresan”, där medlemmarna i nätverket får chansen att knyta nya, långvariga, kontakter i en avslappnad miljö utomlands.

Idén till Framgångsresan fick Siv Thuresdotter när hon såg över sina tidigare nätverksträffar och inspirationsdagar som hon skapat med Qoola Qvinnor, ett nätverk med endast kvinnliga medlemmar utan besvärliga maktstrukturer.

– Min erfarenhet är att det krävs både gott om tid och rätt miljö för att meningsfulla kontakter ska kunna knytas. Problemet med de tidigare nätverksträffarna var att det fanns för lite tid för att ge optimal utdelning, berättar hon.

Beroende på vilken typ av nätverksträff det handlar om, tror Siv att det är viktigt att ge deltagarna chansen att både bygga nya – och stärka redan befintliga – relationer. Som exempel ger hon hur Framgångsresan är indelad i tre delar – digitalt nätverkande inför resan, själva Framgångsresan och slutligen en återträff med mingel efter cirka en månads tid.

– Qoola Qvinnor jobbar mycket med att kombinera digitalt nätverkande med fysiska möten. Genom att låta människor bekanta sig inför resan i sociala medier får deltagarna en bättre uppfattning om vilka just de har intresse av att lära känna. Stress leder inte någon framåt, varför det är viktigt att hitta en avslappnad miljö där alla deltagare tillåter sig att vara närvarande, tipsar Siv.

Att tänka på som nätverkare

Digitala medier tillåter alla att delta på sina egna villkor och tider – och på samma sätt har man på en resa lämnat alla måsten och tider att passa hemma, vilket Siv tror främjar nätverkandet. Som deltagare gäller det dock att alltid vara väl förberedd – oavsett vilken typ av nätverksträff det handlar om.

– Tänk igenom vad ditt syfte är, vilka seminarium eller föreläsningar som är aktuella för just dig och fundera på hur du bäst kan få utdelning därefter. Ta även med anteckningsblock, visitkort och kamera så att du kan minnas vilka människor du mött och vad du upplevt, råder Siv.

­­­­Ett vanligt misstag är att man försöker hinna med så mycket som möjligt och i processen glömmer bort själva syftet som man hade från början.

– Drick mycket vatten och se till att vara utvilad då stress försvårar koncentrationen och försämrar upplevelsen. Är du väl förberedd och avslappnad blir det däremot enkelt att knyta kontakter. Fokus för konferensen ligger i första hand på föreläsningar som riktar sig till entreprenörer och företagare, det vill säga ämnen såsom marknadsföring, försäljning, kommunikation, ekonomi, nätverkande, hur man når ut med hjälp av sociala medier och andra relaterade ämnen – alla viktiga nycklar för ett fungerande nätverk. Med rätt attityd kan du vinna många värdefulla kontakter, exempelvis så har tidigare nätverksresor lett till samarbeten med media och stora företag så som Amelia och Ikea, avslutar Siv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: