Samarbeta dig fram till framgång

| Av Johanna Järvstråt |

Helene Colak

Helene Colak

Att samarbeta blir allt viktigare på arbetsmarknaden, inte minst för småföretagare. Helene Colak som driver företagshotellet Mindfloor vet grunden till ett bra samarbete – och hur du undviker de vanligaste misstagen.

Samarbeten kan främja, men också stjälpa, ditt företag beroende på hur väl det utförs. Som ägare för ett företagshotell har Helene Colak fått se samarbetens bästa – och värsta – sidor.

–  Förra sommaren var Mindfloor fullt av olika coacher på grund av Arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsgaranti. När satsningen lades ner var det tre av dessa coacher som gick ihop och startade ett eget företag trots att de var så olika. Nu har företaget på riktigt blommat ut, berättar hon.

Nyckeln till deras framgång tror Helene är deras olikheter.

– Jag tror att den allra bästa samarbetspartnern är den som delar din vision men inte är som du själv. På det sättet kompletterar man varandra; genom att samarbeta med personer som är bra på olika saker kan företaget bli väldigt starkt – titta bara på Facebook, fortsätter hon.

Att rädda ett dödsdömt samarbete

Medan ett bra samarbete skapar något starkt kan ett dåligt samarbete vara förödande för företaget – så länge inte idén säljer sig själv.

– Ett vanligt misstag är att man inte är tydlig i sin kommunikation, ett misstag som tyvärr ofta blir till resultat av ett samarbete mellan vänner. Då tror man att ”hon vet redan hur jag är” och så glömmer man bort att prata med varandra. Men sanningen är den att driva företag och att vara vänner inte är samma sak, även om de kan vara väldigt lika, förklarar Helene.

För att undvika missförstånd tror Helene att det är viktigt att skriva ett kontrakt som tar upp vad som förväntas av båda parter, hur de ska utföra sina uppgifter – och varför.

– Då kan man alltid backa tillbaka till pappret om något missförstånd behöver redas ut, men det blir också en annan klarhet. Båda vet vad som förväntas av dem och det finns inte längre några otydligheter, tipsar hon.

I slutändan handlar ett bra samarbete dock om vem du är själv.

– Du måste känna dig själv och ta ditt eget ansvar, det går inte att bara skylla på andra utan man måste se sin egen del också och veta vilken slags ledare man är. Är du dominerande, inflytelserik, social eller kontrollerande? Genom att känna dig själv kan du också tänka strategiskt, och på så sätt dra till dig människor som du behöver för att nå framgång, avslutar Helene Colak.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: