Ledarskap handlar om delaktighet, inte om utskällningar

| Av: Jonny Luck |

Jonny Luck

Jonny Luck

Restaurangbranschen är en bransch som framställs som väldigt hård i medierna, något som även spritt sig till verklighetens restauranger.

Argsinta restaurangchefer höjs till skyarna genom sina egna toppsäljande tv-program, där handlingen går ut på att skola sina medarbetare genom hot, glåpord och ”tuff kärlek”. Ett ledarskap som inte skapar passion, utan rädsla.

Att vara arg har på sätt och vis blivit en affärsidé, en affärsidé som skapar rätt dramatik för tv-tittarna, men som inte fungerar i verkligheten. Att ha en toppstyrd organisation som drivs av skräckslagna arbetare är inte alltid det optimala, i alla fall inte långsiktigt.

En restaurangs medarbetare är nämligen restaurangens ansikten utåt. Varje servitör, varje kassörska och varje bartender är vad som kommer att möta dina kunder; de är direkt relaterade till din restaurangs framgång eller förlust.

Frågan är egentligen rätt enkel. Vill du hellre att kunderna möts av passionerade medarbetare som tycker om det dem gör, eller klumpiga och stressade medarbetare som tydligt inte mår bra? Svaret är nog rätt självklart; det går inte att blunda för arbetsklimatets höga position för affärernas lönsamhet.

Ditt ledarskap påverkar bevisligen inte bara medarbetarnas hälsa och din restaurangs arbetsklimat, utan det påverkar också arbetsinsatsen. Medarbetare som mår bra är också medarbetare som gör sitt bästa och som når resultat, vilket i sin tur resulterar i nöjdare kunder som trivs på din restaurang och som därför återkommer.

Det fungerar helt enkelt inte att bestraffa sina anställda från sitt kontor, utan vi chefer måste istället bli bättre på att själva delta ute på golvet och uppmuntra våra medarbetare till att hela tiden göra – och vilja göra – sitt bästa. Vi måste vara på plats och coacha våra medarbetare, skapa dialog och bygga upp en stark känsla av tillhörighet och lojalitet. Man måste känna att man strävar mot samma mål för att också uppnå dem – och då fungerar det inte att medarbetarna känner sig åsidosatta eller exkluderade från sin egen arbetsplats. Ett inkluderande ledarskap är också ett starkt ledarskap.

Just därför borde alla chefers fokus ligga på att skapa ett trivsamt klimat, där medarbetarna tycker om att gå till jobbet. Vi borde engagera och göra medarbetarna starkare – inte svagare. Mat ska lagas med passion och kärlek, inte med hat.

Jonny Luck
VD för Restaurang Fabriken

Comments

  1. Michael Toftered says:

    Bra! Håller med helt och hållet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: