Få genomslag med dina Facebookgrupper

| Av Johanna Järvstråt |

Ingvar Nilsson

Ingvar Nilsson

Ingvar Nilsson har varit aktiv i sociala medier sedan några år tillbaka och är sen dess administratör, tillsammans med vännen Nina Jansdotter, i flera lyckade grupper med många aktiva medlemmar. Hemligheten? En tuff men rättvis attityd, enligt Ingvar Nilsson själv.

Allt började för bara några år sedan, när sociala medier-profilen Nina Jansdotter sökte administratörer för sina Facebookgrupper. Ingvar Nilsson var en av dem som ansökte och är idag administratör för flera grupper tillsammans med Nina.

– Den största gruppen just nu är Affärskontakter med Nina Jansdotter, som jag är medadministratör till. Just nu är dock jag och Nina främst aktuella med gruppen ”Tillsammans räddar vi liv i trafiken”, berättar Ingvar.

För att lyckas med att göra sina Facebookgrupper attraktiva tror Ingvar Nilsson att det är viktigt att ha ordningsregler i grupperna och dessutom se till att reglerna följs. Ett sätt för att lyckas med detta kan vara att i inställningarna för gruppen ställa in att administratören ska godkänna inlägg innan de publiceras.

– Då får du en bättre kontroll på flödet, men jag brukar ändå få behöva rensa upp i kommentarsfälten ibland. För att människor ska veta vad som gäller listar jag dessutom reglerna i beskrivningen av gruppen, där jag informerar att den som bryter mot dem kommer att raderas ur gruppen, fortsätter Ingvar.

Rätt inställning och användningsområde

Att ha rätt inställning för sina grupper är A och O för att lyckas värva medlemmar. Grupper kan vara både officiella (att alla kan gå med och se innehåll och medlemmar), slutna (vem som helst kan se gruppen och medlemmarna) eller hemliga (endast medlemmarna ser gruppen).

– Du kan alltid ändra en officiell grupp till sluten eller hemlig, men aldrig tvärtom. Därför är det viktigt att veta om gruppen ska vara en intim grupp där ni exempelvis peppar varandra eller en stor grupp som ni vill använda som ett komplement till er gillasida eller nå ut med ett budskap med, varnar Ingvar.

När gruppen är styrd rätt, vare sig man ställt in att den är officiell, hemlig eller sluten, kan man börja det riktiga arbetet med att värva medlemmar.

– Beroende på gruppens syfte kan jag ibland lägga till personer från mitt nätverk utan att fråga – så länge som jag tror att de har ett intresse som sammanfaller med gruppen. Annars är jag själv med i olika grupper där det går att ”puffa” för sin grupp och på så sätt värva medlemmar. Ett annat sätt kan vara att sökordsoptimera gruppen (SEO) i beskrivningen och även skriva nyckelord i form av taggar – på så sätt blir gruppen lätt att hitta, tipsar han.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: