Nya krav på ledarskap i det digitala arbetslivet

| Av: Annika Wihlborg |

Cathrin Frisemo

Cathrin Frisemo

Digitaliseringen av arbetslivet ökar snabbt. Allt fler medarbetare får friheten att själva disponera sin egen tid genom att arbeta där de trivs bäst. Entreprenören Cathrin Frisemo valde att fånga trenden och dela med sig av goda råd kring hur individer och företag kan underlätta övergången till det digitala arbetslivet i sin nyutkomna bok ”WIFL – Din guide till det digitala arbetslivet”.

Vi lever och deltar alla just nu i den största förändring i arbetslivet sedan den industriella revolutionen och det påverkar arbetsorganisationen, arbetsmarknaden och arbetshälsan. Övergången till att det digitala arbetslivet är en del av arbetslivet är permanent och erbjuder en mängd nya förutsättningar och metoder för den som ägnar sig åt att göra affärer. Många företag implementerar affärsmodeller som helt eller delvis bygger på en digital plattform och att Internetbaserat arbetssätt där medarbetarna anförtros med en ny typ av frihet.

– Jag skrev boken för att reflektera kring och guida läsarna in i det digitala arbetslivets förutsättningar och krav. Jag har en bakgrund inom arbetslivsforskningsområdet och saknade en bok som tar ett samlat grepp om den stora omvandling som pågår just nu, från traditionellt till digitalt arbetsliv. Övergången medför bland annat tillkomsten av nya affärsmodeller och arbetssätt, säger Cathrin Frisemo.

Minskade kontorsytor anpassas till distansarbete

Det digitala affärsklimatet ställer ökade krav på individens förmåga att leda och styra sig själv. Förmågan att leda, planera och ständigt prioritera blir en självklar del av arbetsdagen. Det digitala arbetslivet ställer också krav på chefers förmåga till ett ökat förtroende, närvaro och hög tillgänglighet gentemot medarbetarna. Cathrin Frisemo menar att var man arbetar eller hur man går tillväga spelar mindre roll i det digitala arbetslivet, det primära är istället de resultat man levererar. Tidigare gick man till jobbet, nu är jobbet något man gör. Det illustreras bland annat av att Microsofts Sverigekontor valt att minska sin kontorsyta från 11000 till 8000 kvadratmeter, utan att minska antalet medarbetare.

Coacha medarbetarna i att ”Projektleda sig själv”

När kraven innebär att medarbetare bör vara självgående, driftiga och ha en förmåga att ”projektleda sig själva” ökar också behovet av att regelbundet koppla ner och ha tydliga gränser mellan arbete och fritid, mellan aktivitet och vila. När man arbetar på distans eller på resande fot saknas ofta den tydliga gräns mellan arbete och fritid som kontorsarbete medför. I det digitala arbetslivet är det därför särskilt viktigt att sätta upp tydliga gränser för sin egen arbetsinsats och vila. Som chef kan du tydliggöra vikten av att varje medarbetare sätter tydliga gränser mellan arbete och fritid.

Våga anförtro medarbetarna med digitala arbetsmodeller

För chefer medför det digitala arbetslivet utmaningen att utveckla ett ledarskap som fungerar såväl virtuellt som fysiskt. Det är knappast någon nyhet att tekniken för att arbeta på distans har utvecklats, utmaningen ligger i mångt och mycket att våga och kunna ge medarbetarna förtroendet att distansarbeta och på så sätt bli sina egna projektledare i så hög utsträckning som möjligt.

–  Det handlar om att ha tillräckligt stor tilltro till medarbetarnas förmåga att organisera sig själva för att exempelvis ersätta traditionella veckomöten med avstämningar via Skype, säger Cathrin Frisemo.

De digitala arbetssätten påverkar rekryteringsprocessen

Dessa nya egenskaper är viktiga att ha med sig i rekryteringsprocessen, vilken också har förändrats i det digitala arbetslivet. Att nätverka för att rekrytera och hitta rätt personal och att hitta rätt jobb har alltid varit viktigt men det som är nytt är omfattningen av det virtuella minglandet och nätverkandet. LinkedIn är den plattform som har en stark business image i västvärlden och vikten av att synas där både som arbetsgivare och medarbetare ökar. Här nätverkar man framförallt i rekryteringssyfte, för att söka jobb och utbyta erfarenheter och tips inom sitt yrkesområde.

– Det blir ännu viktigare med ditt professionella rykte, eller som en del kallar det, personligt varumärke, eftersom det sprids snabbt i sociala medier. Det gäller både som medarbetare men också för företagen för att kunna rekrytera kompetent och kvalificerade personal, säger Cathrin Frisemo.

Den nya generationen som är 20 år och yngre är vana att jobba och umgås digitalt och de digitala verktygen är en integrerad del i deras tillvaro. Därför måste företagen förändras för att kunna rekrytera rätt medarbetare för sin överlevnad. Den nya generationen går först och använder sig av de digitala affärsmodellerna och entreprenörskap ingår i läroplanen, vilket utvecklar entreprenöriella deltagare i arbetslivet som är vana att jobba i och driva egna projekt.

Trackbacks

  1. […] i sin nyutkomna bok ”WIFL – Din guide till det digitala arbetslivet”.” citat från Sociala Medier . ME ur en artikel skriven av Annika […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: