Därför behövs marknadsundersökningar

| Av: Johanna Järvstråt |
| Foto: Birgitta Forsberg |

Johan Ranefors

Johan Ranefors

Johan Ranefors är civilingenjör och ägare till företaget Glimworks Order AB – bolaget som tillåter restauranger att ta sina beställningar, bordsbokningar och så vidare online. Hemligheten bakom framgången? En marknadsundersökning.

Idén till Glimworks Order utformades tillsammans med restaurangägarna med syftet att bygga en funktion som på riktigt möter de behov som finns på marknaden. För att kunna göra detta insåg de behovet av att göra en marknadsundersökning – och på så sätt samtala med de som bolaget designades för.

– Vi ville lära oss marknaden. Företag producerar idag så många nya produkter att produkter som debuterar på marknaden behöver uppfylla alla kundernas behov. Uppfylls behoven halvbra kommer företaget inte att överleva, motiverar Johan Ranefors sitt val.

För att lära sig marknaden gjordes djupintervjuer på minst en timme med cirka hundra ägare av olika slags matställen och restauranger.

– Det tog oss kanske 8 månader, varav heltid 2 månader, men det var det värt. Utan denna undersökning hade vi inte fått reda på viktiga detaljer eller fått veta hur människor i restaurangbranschen verkligen tyckte och tänkte, fortsätter han.

Genomförande, missar och tips

Johan poängterar dock att alla inte behöver en marknadsundersökning, men att det ändå är många situationer som drar nytta av en.

– Ibland vet inte människor vad det är som de vill ha överhuvudtaget. I vissa fall kan du titta på branschen och luska ut vad som behövs, och när människor väl förstår det kan det bli jättebra. Det är en balans; alla småsaker måste du kolla upp, men de stora måste du själv komma på.

För att få ut så mycket information om detaljer som möjligt från en marknadsundersökning är det viktigt att läsa på menar Johan.

– Du måste veta något om branschen för att kunna fråga meningsfullt om den, och sen är det viktigt att verkligen lyssna; du gör en marknadsundersökning för att få reda på vilka lösningar du kan formulera till kundernas problem, konstaterar han.

Efter intervjuerna är det viktigt att kontinuerligt stämma av med produktens design för att det ska bli så bra som möjligt. Ett tips kan här vara att visa skisser för kunder innan själva produkten påbörjas, ett tips som kommer från Johans egna erfarenheter.

– Vi hade kunnat spara mycket tid om vi inte visade upp en färdig produkt utan snarare visade upp skisser innan vi började bygga. På så vis slipper man ändra en massa i efterhand, förklarar han.

Även en uppföljning är viktig, något Johan hoppas förbättra nästa gång.

– Vi gjorde en fantastisk dokumentation av behov och detaljer i början som gav oss rätt riktning. Tyvärr missade vi istället lite på uppföljningen, vilket gjorde att saker tog längre tid, vilket var lite synd, avslutar Johan Ranefors.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: