Tips på hur du skriver det personliga brevet

| Av:  Rebecca Morelli |
| Foto: Eva Kronfält |

Linus Zackrisson

Linus Zackrisson

Grunden till ett bra personligt brev är att det ska vara säljande och välformulerat. Många kan känna en stor press på sig när det gäller att skriva sitt personliga brev just för att man vet att skrivs det på rätt sätt så ökar chansen att man får sitt drömjobb, menar Linus Zakrisson, karriärrådgivare på MinKarriär.

– I jämförelse med ett CV är det personliga brevet inte lika viktigt.  Det är Cv:t som rekryterarna tittar på först eftersom att det är där som alla ens meriter och erfarenheter står uppradade. Är då detta intressant så går de vidare till det personliga brevet för att ta reda på mer om vem du är som person, säger Linus.

Det gäller då att ha ett välskrivet personligt brev. Enligt Linus så blir fler och fler bättre på att formulera sina brev, men oftast är de alltför bakåtblickande. Istället för att berätta vad man kan och vill göra för företaget så berättar man istället vad man har gjort tidigare. Man brukar även ta med alldeles för mycket om sitt privatliv. I genomsnitt ska det personliga brevet max vara ett par rader, om det är relevant för yrket som du söker. 

Max en sida och gärna underrubriker

– Ett personligt brev ska vara max en sida lång i genomsnitt. Det ska vara ganska formellt uppställt med datum i hörnet och hälsning i slutet. Sen kan du avgöra själv, beroende på vilket yrke du söker, hur formellt skrivet det ska vara. Det ska dock vara korrekt grammatiskt skrivet.

Det blir vanligare att man har med underrubriker i sin text, vilket många uppskattar eftersom det gör det enklare och tydligare att läsa, istället för att bara ha en tjock textmassa. En snygg layout är också viktig och gärna att Cv:t skrivs i samma typsnitt och ton som det personliga brevet, fortsätter Linus.

Det är trots allt personens kompetens som man vill ha. Ibland kan brevet vara dåligt skrivet, men man kan trots det se att det är en intressant person som söker. Ofta kan det dock vara tvärtom och det är en rekryterares uppgift att kunna upptäcka det. Det är också viktigt att skräddarsy brevet för varje tjänst. Enligt Linus är det bra att ha en grundmall som man utgår från, som sen alltid ska anpassas efter tjänsten som söks.

– Det är såklart svårt för många att formulera sig, men om det är någon gång som man får berätta hur duktig man är så är det när man söker jobb. Det tycker jag att man ska ha med sig när man skriver ett personligt brev, säger han.

Det personliga brevet ska vara lagom långt och lagom säljande. Mycket kan stå på spel då man vet att skriver jag det här på rätt sätt så får jag förmodligen mitt drömjobb och blir det inte bra så riskerar jag att gå miste om det.

Viktigt att det är säljande

Enligt Linus så blir folk bättre på att formulera sig i sina personliga brev. Tyvärr är det dock fortfarande vanligt att breven är alltför bakåtblickande. Man behöver bli bättre på att beskriva vad man kan, vad man vill och varför man vill jobba för just det företaget.

– Det är oerhört viktigt att ditt personliga brev faktiskt är intressant för de som läser. Berätta vad du kan tillföra organisationen, sälj dig själv, be inte bara om ett jobb utan var tydlig med att du har något att komma med.

Linus Zackrissons tips på hur man skriver ett personligt brev:

Säljande: Grunden till ett personligt brev är att det är säljande, visa arbetsgivaren att du har något att komma med.

Anpassa: Det är viktigt att du skräddarsyr ditt brev, ha en grundmall men anpassa det efter tjänsten du söker.

Privatlivet: Skriv inte för mycket om ditt privatliv såvida det inte är något som arbetsgivaren bör veta. Skriv istället om vad du kan, varför du vill ha jobbet och vad du kan bidra med till företaget.

Lagom långt: Brevet ska i genomsnitt vara max en sida långt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: