Sociala medier som verktyg i byggandet av nya företag

Nina Jansdotter

Nina Jansdotter

| Av: Kristina Ericsson |
| Foto: Jenny Beckman |

Ett möte med Nina Jansdotter, beteendevetare och coach, på Tomelilla Näringslivsdagar den 17 maj, 2013.

Varför valde du Nina att bli aktiv på sociala medier?

Som ensamföretagare insåg jag att jag hade begränsat med tid för nätverkande och andra traditionella sätt att nå ut till nya kontakter och potentiella uppdragsgivare. Jag behövde fler möjligheter att nå ut och bygga upp ett större nätverk.

Varför ska jag som småföretagare finnas där? 

Sociala medier är den ultimata möjligheten att kommunicera med människor oberoende av tid och rum. Du får tillgång till flera kanaler som ger bland annat småföretagare kostnadseffektiva möjligheter att nå ut. Dessutom kan du enkelt etablera kontakt med vänner och kolleger för att snabbt dela idéer och tankar, även om ni fysiskt inte befinner er på samma plats.

Vad är viktigt att tänka på?                                                                            

Det är viktigt att alltid definiera syftet med att finnas på sociala medier. Vad är det jag vill uppnå? Utveckla mitt personliga varumärke, göra reklam för mina produkter och idéer, få bokningar till min verksamhet? Men sociala medier bör aldrig bli en renodlad ”säljkanal” då förlorar du snabbt dina följare. Viktigast är att du verkligen delar med dig av dig själv, bjuder på många personliga inlägg och att du alltid är aktiv.

Fler bra idéer?

Hitta en bra mix mellan sälj och personliga tankar. Var inspirerande och lägg gärna ut bilder. Lyft fram andra som gjort eller sagt bra saker i sann ”Givers Gain”anda, det vill säga, den som ger något får själv något tillbaka. Skriv gärna tankeväckande eller till och med provocerande men tänk på att ironi inte alltid fungerar. Var inte rädd om du gör ett misstag men se till att rätta till och kommentera det snabbt.

Finns det några nackdelar?                                                                                    

Naturligtvis finns det alltid risker med att öppna upp sig och sitt företag, det finns alltid de som vill åt dina kunder och din publik men fördelarna är större än nackdelarna. Väljer du att inte vara på sociala medier så tänk på att andra är där, till exempel dina kunder och dina konkurrenter. Finns du inte där kan du heller inte bevaka, bemöta eller ta till dig det som skrivs om dig och ditt företag. Alla företeelser som finns i den verkliga världen finns även på sociala medier.

Jag har ett helt nytt företag hur kommer jag igång?

Börja med ett forum, till exempel Facebook och lär dig det. Var inte överallt direkt. Titta på hur andra, till exempel dina konkurrenter gör, och studera både bra och dåliga exempel. Hitta din egen ton, ditt eget sätt att uttrycka dig så att forumet blir en del av ditt personliga varumärke. Att vara på sociala medier handlar inte om storytelling det handlar om storyliving.

Personligt eller privat, vad delar jag med mig av? 

Det är du själv som bestämmer var den gränsen går. Det går bra att vara personlig utan att vara för privat men det är viktigt att det du delar med dig upplevs som värdefullt. Visa vad du och ditt företag står för och att ni också lever efter dessa principer. Glöm aldrig äktheten i det du förmedlar.

Avslutningsvis, tänk på att hur mycket och var man ska befinna sig på sociala medier, får var och en själv bestämma, säger Nina Jansdotter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: