Socialt ansvar – win-win för ditt företagande

| Av: Johanna Järvstråt |

Rosa Bandet-ödla

Rosa Bandet-ödla

Socialt ansvar är något som klingar bra i de flestas öron – det hjälper och det gör skillnad. Någon som vet just vilken skillnad detta kan göra för dig, världen och ditt företag är Margarete Nudel, egenföretagare med webbshoppen ”By Margarete Nudel”.

Margarete Nudel har gett sin webbshop ”By Margarete Nudel” ett högre syfte genom att samarbeta med Rosa Bandet.

– Jag tycker att företagare bör ta ett socialt ansvar; allt borde inte handla om vinstmaximering. Det känns dessutom så mycket bättre både för dina kunder och för dig om delar av deras köp går till något bra. Ditt företag får ett syfte utöver sig självt, berättar hon.

Att välja rätt

Det viktigaste när du och ditt företag bestämt sig för att ta socialt ansvar är att göra det med rätt syfte tycker Margarete, annars kan du lätt förlora din trovärdighet. I stället för att tänka på projekt som ett sätt att tjäna pengar, tänk till noga så att det du väljer att göra bottnar i dig och din verksamhet.

– Välj ett projekt som du brinner för – annars kommer det inte kännas äkta. När jag själv valde att göra något gott med delar av min vinst var det för mig ganska självklart; min kundbas består nästan bara kvinnor och det Rosa Bandet gör – att arbeta för forskning kring bröstcancer – är något som är väldigt angeläget för just kvinnor, fortsätter hon.

boxmargarete

Att satsa för brett är annars ett vanligt misstag för speciellt småföretagare tror Margarete. Helhetsintrycket kan då uppfattas som spretigt och det kan lätt bli mycket för dig som företagare att hålla reda på.

–  Man blir inte trovärdig som småföretagare om man både ska hjälpa katthemmen, bota cancer och rädda planeten. Det kanske funkar för de stora företagen som har mer personal, förklarar hon.

En win-win-situation

Med rätt projekt för dig, ditt företag och din målgrupp kan socialt ansvar ge vinster åt många håll: Som företagare gör du något gott för samhället, din kundkrets kan känna sig nöjdare med sitt köp, du kan nå fler och organisationen får fler bidrag. Kort sagt, en win-win-situation – om du gör det rätt.

– Den ultimata situationen är att organisationen hjälper till med marknadsföringen för ditt företag genom sina kanaler, då når du en bredare målgrupp och en motiverad sådan. Som företagare måste du vara beredd på att hjälpa dem, det får inte vara krångligt för mottagaren, tipsar Margarete.

Det handlar om att ha en bra dialog, att inte ställa för höga krav och att ge och ta, menar hon. Genom att ge organisationen del av din vinst kan du glida lite framåt på deras namn och organisation.

– Det ger fördelar för alla helt enkelt. Några kanske går in på min sida och tänker ”den här produkten var snygg”, går dessutom en del av pengarna till Rosa Bandet,  ja, då får kunden en varm känsla inombords, du en försäljning och Rosa Bandet pengar, sammanfattar Margarete Nudel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: