Så skapas innovativa möten

| Av Annika Wihlborg |

Tor Sjödin

Tor Sjödin

Ett levande innovationsarbete, som uppmuntrar alla medarbetare att fundera på hur företagets verksamhet kan förbättras i stort och smått, kommer sannolikt att vara en av näringslivets viktigaste framtida konkurrensfaktorer. När medarbetare samlas på möten och konferenser har företag ett gyllene tillfälle att skapa förutsättningar för ett innovativt klimat som gör att alla de idéer och förändringsförslag som medarbetarna bär på kommer upp på bordet.

Även väletablerade företag med en stark position på marknaden behöver ständigt försvara sin position gentemot konkurrenterna. Medarbetares idéer och förslag är ett av de viktigaste verktygen för förnyelse; en värdefull resurs som ibland kan behöva lite hjälp på traven för att komma fram.

– Alla tillvägagångssätt som bidrar till att stimulera medarbetarna att presentera sina idéer är bra. Belöna månadens bästa idé på nästa möte, utse månadens medarbetare, arrangera er egen version av ”Draknästet”, där medarbetare får presentera sina idéer inför en jury, säger Tor Sjödin, som är innovatör och affärsutvecklare på företaget iRezQ, där han bland annat arbetar med att utbilda och inspirera företag som vill få fart på sin innovativa organisationskultur.

Alla idéer är viktiga och välkomna, oavsett om det gäller förslag på ett nytt affärsområde eller en idé kring hur företagets administrativa rutiner kan effektiviseras. Se till att det finns resurser avsatta i form av tid och pengar för att förverkliga de idéer som ni på företaget gärna vill arbeta vidare med. När medarbetare noterar att ledningen tar förslagen på allvar och förverkligar några av dem motiveras de att bidra med sina egna idéer.

Innovationsansvariga och innovationskonsulter får fart på idéflödet

Tor Sjödin rekommenderar företag som vill skapa innovativa möten att ta in extern hjälp. Anlita en konsult med erfarenhet av innovationsarbete som kan hjälpa er att skapa en grundläggande struktur för hur ni ska kunna uppmuntra och förvalta medarbetarnas idéer på ett långsiktigt plan. När ni tar in extern kompetens får ni också hjälp med att betrakta företagets verksamhet utifrån, vilket kan få fart på innovationskulturen.

– Jag rekommenderar också företag att ha en ”Innovationsansvarig” som kan förvalta och ansvara för medarbetarnas idéer och förslag, från tanke till handling. Medarbetare ska kunna vända sig till den innovationsansvarige så snart de får en idé om hur företagets verksamhet kan förbättras eller effektiviseras, säger han.

Dela in i grupper med olika personlighetstyper

I vår ombytliga värld är det avgörande att samtliga medarbetare inser att de spelar en nyckelroll för företagets fortsatta överlevnad och konkurrenskraft. Genom att dela in medarbetare med olika typer av personligheter i små grupper, där de får arbeta kreativt med att generera förbättringsförslag, kan en intressant dynamik uppstå. Tor rekommenderar också grupper att komma bort från kontoret och byta miljö, inte bara vid konferenser utan också i samband med möten. Ett miljöombyte tenderar att få fart på kreativiteten.

– En avgörande framgångsfaktor för att motivera även introverta individer att våga dela med sig av sina idéer och förbättringsförslag är att skapa en accepterande stämning med högt i tak. Bemöt alla idéer som kommer in med en positiv grundattityd, även om alla förslag inte lika briljanta så förtjänar de ett engagerat och intresserat mottagande – det ökar förutsättningarna för att medarbetarna ska våga dela med sig av fler innovativa förslag i framtiden, säger Tor Sjödin.

Comments

  1. Bra sagt, Tom!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: