Vad står kränkningar och ”bajsattacker” på Facebook för?

| Av: Anna Wallinder |

De senaste attackerna på facebook sätter känslor i rörelse.  Fejkprofiler som nästlar sig in i olika nätverk och grupper för att sabotera, såra och inte minst väcka uppmärksamhet får många att undra ”Varför?” Den frågan kanske inte går att svara på, man kan bara fundera.

Min tanke är att personen har låg självkänsla, känner sig ensam och i grund och botten är avundsjuk på den gemenskap och glädje som man gärna hittar i många nätverk, men inte förmår att förmedla den glädjen själv. Det är i grunden sorgligt och faktiskt synd om den personen; han/hon/de behöver hjälp. Vi måste stoppa dessa attacker och se till att vara noga med vilka vi väljer att vara vän med! Nina Jansdotter ger bland annat tips om hur i sitt radioprogram på webtalkradio;

http://www.blogtalkradio.com/megasocialinspiration/2013/07/31/sa-uppacker-du
-en-falsk-profil-p-facebook

Fejkprofilen använder sig av en falsk identitet, och vissa kännetecken för det kan vara att personen har en profilbild som är stylad, lite överdrivet snygg, knappast taget med en mobil och i självporträtt. Det behöver inte vara så; jag hade en förfrågan där personen åkte slalom i en backe så att ansiktet inte syntes, men jag förstod av annat som verkade ”mystiskt” med profilen. Det som kan vara ”mystiskt” eller i alla fall lite osannolikt är att profilen bara har ett fåtal vänner, att profilen nyss är aktiverad, att de knappast finns något på tidslinjen att läsa, mer än enstaka inlägg som till exempel ”Tack för vänförfrågan” och så vidare. Har personen skaffat många vänner på kort tid, är det också ett typiskt kännetecken.

Det är tydligen ett så roligt tidsfördriv för fejkprofilerna att de hittar på nya sätt att inte upptäckas, de försöker ligga steget före och ändrar metoder för att på nya sätt luras. Ofta har de ett flertal konton som interagerar med varandra, ett tränat öga kan upptäcka detta. Man bör ifrågasätta utbildning, arbetsplats; är det ”to good to be true?”. Finns där en länk till hemsidan? Googla på alla uppgifter; namn, bild arbetsplats. Bilden, t ex, kan vara lånad från nätet. Lita inte på att personen är ”okej” bara för att den har dina vänner på sin lista. Även om man känner personen som profilen utger sig för att vara bör man vara aktsam för att se om det verkligen ÄR den personen.

Man kan till en början acceptera vänförfrågan, för att sedan kolla upp profilen och om det känns ”FEL” plocka bort igen. Lita inte på att personen är ”okej” bara för att denne har dina vänner på sin lista. Gå på din magskänsla, den har ofta rätt!  Annat tips är att fråga personen om varför han eller hon tycker att ni ska vara vänner. Det är inte konstigt att fråga, men man kan också be sina vänner om referenser. Kanske är den personen en vän till en ANNAN profil som då kan komma åt både dig och dina vänner, så det gäller verkligen att vara på vakt.

Slutligen uppmanar Nina Jansdotter oss att aktivt verka för att sprida den här informationen, så att vi alla motverkar möjligheter till hot och trakasserier i sociala medier. Prata om detta på din sida och fråga andra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: