Prideparaden fyller en viktig funktion i strävan mot ett öppet, jämlikt och fritt samhälle

| Av: Jennifer Lind |

Jennifer Lind

Jennifer Lind

Den 31 juli går startskottet för Pridefestivalen, som avslutas traditionsenligt med en praktfull parad den 3 augusti. Pridefestivalen är ett återkommande evenemang som blivit en väletablerad tradition för många stockholmare och tillresta, oavsett sexuell läggning. Jag planerar själv att, för tredje året i rad, delta i Prideparaden, av flera anledningar.

För mig är Pridefestivalen, av många skäl, ett viktigt och betydelsefullt evenemang som alltid fyller en avgörande funktion i arbetet för ökad acceptans, tolerans och jämlikhet, såväl för homosexuella i ”heterosamhället” som för andra människor som på något sätt avviker från den gängse normen.

Som förtroendevald politiker önskar jag förstås att rätten till den egna sexualiteten vore en självklar del av alla människors liv. Prideparaden är visserligen en dag som präglas av glädje, sammanhållning, glitter och glamour, men också en dag då vi behöver påminna oss själva om att rätten att fritt uttrycka sin sexualitet, oavsett kön, kultur och nationalitet, är långt ifrån självklar i många länder. Vi ser dagligen exempel på diktaturer och länder där människor lever under olika former av förtryck. Rätten till fri kärlek ska inte underskattas, det är en rättighet som vi politiker ständigt bör fortsätta sträva efter och arbeta för, tills det är en självklarhet för alla människor världen över.

För mig symboliserar Prideparaden alla människors rätt till kärlek och acceptans för den de är. Vi kan aldrig acceptera att människors personlighet och möjligheter att själv välja hur de vill leva sina liv ska aldrig få avgöras av vilket kön man tillhör, vilken sexuell läggning man har eller i vilket land man råkar vara bosatt i.

Kampen för mänskliga rättigheter pågår året runt, även de dagar då Stockholms gator inte korsas av en Prideparad som genomsyras av kärlek, acceptans och tolerans. För mig står Pride också för en acceptans för människor med olika kulturell bakgrund, möjligheten att lägga eventuella fördomar åt sidan och umgås över kultur- generations och könsgränserna.

Pride handlar om frihet och demokrati, två grundbultar för ett samhälle där människor upplever acceptans, oavsett bakgrund och sexuell läggning! Friheten att få göra självständiga val och att få uttrycka sin personlighet fullt ut är en grogrund för så mycket positivt i vårt samhälle. Den friheten är såväl folkvalda politiker som allmänhet skyldiga att värna och bevara, varje dag, året runt!

Jennifer Lind, entreprenör och folkvald kommunalpolitiker (M) i Huddinge kommun

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: