Att driva en webbshop

| Av Johanna Järvstråt |
| Foto: Karl Gabor |

Margarete Nudel

Margarete Nudel

Margarete Nudel driver webbshopen By Margarete Nudel (.se) där allt mellan smycken och handstickat säljs. För att webbshopen ska växa arbetar hon dessutom mycket med Facebook och kundrelationer.
– Internet är framtidens handelsplats, säger hon entusiastiskt.

Det hela började egentligen som en hobby. Margarete gillade att sticka och stickade ofta sjalar, mössor och vantar till sina vänner.

–  Men mina vänner var inte alltid så intresserade av det jag stickade så jag fick tipset att starta en gilla-sida på Facebook, och därifrån växte det, berättar hon.

Nu för tiden har hon kvar gilla-sidan ”Hand knitted by Margarete Nudel”, men även en hemsida, Bymargaretenudel.se, och en webbshop, bymargaretenudel.tictail.com. Anledningen till att webbshopen och gilla-sidan har två olika namn beror på att det från början endast såldes handstickat.

–  I våras kände jag dock att stickat inte var så speciellt lättsålt, så jag testade att ta in lite sommarsmycken – vilket fick oerhört bra respons. Tyvärr var det dock försent att byta namn på gilla-sidan då jag passerat 200 gillare, förklarar Margarete.

Varför just en webbshop?

–  Nätet ger dig inga geografiska gränser och är en webbshop är dessutom billigare än att ha en fysisk affär. Jag har inga fasta utgifter så som en fast butik har, eftersom att både Facebook och min plattform, tictail.com, är gratis. Det enda jag kan sakna är kanske det sociala man får i en fast butik, fortsätter hon.

En annan nackdel som Margarete tycker finns med att driva en webbshop är dock arbetstiderna:

–  Kunderna shoppar på sin fritid, vilket innebär att när andra är lediga måste jag jobba. Å andra sidan kan jag istället arbeta var jag än vill – jag är inte bunden till en fysisk plats.

Att växa sig större på nätet

Det viktigaste med att driva affärer på nätet är samma sak som att driva vilken verksamhet som helst; att synas och att nå ut menar Margarete.

–  Det är viktigt att du är tydlig i det du gör så att kunderna förstår vad det handlar om. Vanliga misstag är slarviga produktbeskrivningar tillsammans med en dålig bild och krångliga betalningsfunktioner. Om kunden inte förstår eller ser vad produkten föreställer blir de inte intresserade, och om de nu har tagit beslutet att handla så hindrar en krånglig betalningsfunktion dem från att fullfölja köpet, varnar hon.

Istället föreslår Margarete att du bör satsa på bra bilder. Med en bra kamera och bildredigeringsprogram kommer du långt menar hon. Lägg även din tid på produktbeskrivningar och välj smarta betalningslösningar för dina kunder. Det ska vara enkelt att handla hos dig.

–  Sociala medier är också bra att använda sig av när du vill växa dig större. Sociala medier har växt explosionsartat; det är där alla är och det är ett fantastiskt sätt att hålla kontakt, tillägger hon.

För att hitta det sociala mediet som passar bäst för dig föreslår hon att du helt enkelt prövar dig fram och lägger din tid på de som ger dig bäst respons. På så sätt slösar du inte din tid och får bästa möjliga utdelning för det du gör.

–  För mig fungerar Facebook oerhört bra. Det är där jag talar och når ut till mina kunder och marknadsför mina produkter, medan det är på hemsidan som jag profilerar mig och säljer. Sociala medier är här för att stanna, sammanfattar hon.

Margarete Nudels bästa tips för dig som vill driva en webbshop

  • Våga ta steget ut – börja i liten skala och pröva dig fram
  • Luska på nätet och fråga andra tills du hittar det som passar dig.
  • Orka fullfölja dina idéer och var inte rädd för att vara personlig
  • Var generös med reklamationer, kunden har (nästan) alltid rätt och blir de vänligt bemött lär de återkomma.

Comments

  1. Härligt att det går bra! =D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: