Den nya arbetsförmedlingen: Sociala medier

| Av: Johanna Järvstråt |
| Foto: Johanna Jeansson |

Beate Möller

Beate Möller

Beate Möller, rekryterare, är tillsammans med Nina Jansdotter författaren till den nya boken ”Arbetslös men inte värdelös”, som bland annat ska fungera som ett hjälpmedel för att få en bra självkänsla i ditt arbetssökande. Här ger Beate tipsen på hur du kan få jobb på egen hand via sociala medier som komplement till arbetsförmedlingen.

Det första som behövs för att kunna kamma hem ett jobb menar Beate är just en bra självkänsla. Om du har låg självkänsla finns det en risk för att du förminskar dig själv både när du ska skiva din CV och vid en anställningsintervju. Att få en bra självkänsla som arbetslös kan vara svårt eftersom du ibland möter fördomar från din omgivning. Men det finns knep som bidrar till att du höjer din självkänsla.

– Ett bra knep kan vara att skriva ett brev till sig själv, där du berättar om dina drömmar och mål och hur du ska bära dig åt för att nå dit. Ett annat tips är att lista dina bra egenskaper och skriva ner dina kvalifikationer. Det ger dig trygghet och din självkänsla växer. Samtidigt är det viktigt att förstå att vägen till en bra självkänsla är en ständigt pågående process. Det är också viktigt att bli medveten om dig själv så att du kan dra nytta av dina tillgångar på ett tilltalande sätt, tipsar Beate.

Möjligheterna med sociala medier som arbetsförmedling

Idag får ungefär 20 procent arbete via platsannonser och 80 procent via kontakter. Det bästa stället att söka arbete på enligt Beate, är på sociala medier och via ditt nätverk.

– Det är där alla är. Utan sociala medier hade jag inte kommit i kontakt med Nina Jansdotter, och utan den värdefulla kontakten hade inte ”Arbetslös men inte värdelös” skrivits. Bara det är ett exempel på att sociala medier kan generera jobb, berättar hon.

Det första du göra på sociala medier i det här sammanhanget är att fundera på vilket sätt du kan använda sociala medier som en kanal för ditt arbetssökande menar Beate. Lägg upp en strategi för hur du ska använda sociala medier så att det blir rätt från början.

– Kom bara ihåg att det tar tid att arbeta med dessa kanaler, tid som ger positiva resultat, tillägger hon.

”LinkedIn och Facebook är de bästa medierna att börja på”

Vilka sociala medier som är mest aktuella beror på målgrupp, var du har som störst kontaktnät, samt på om du är nybörjare eller inte.

– Spontant vill jag säga att LinkedIn och Facebook är de bästa medierna att börja på. Jag tycker att det är bra att använda Facebook för nätverksbyggande, men jag tycker att det är bäst att kombinera med LinkedIn, som är mer professionellt nischat. Se över ditt kontaktnät och se möjligheterna i det.

Beate fortsätter med att förklara kombinationen som ett samspel, där du på Facebook bygger upp ett stort nätverk och sedan förslagsvis utökar det med en gillasida om ditt yrke eller kompetensområde – för att sedan berätta om detta på LinkedIn. Sidan blir då inte bara en marknadsföring för dig, utan även en kunskapsbank. Du måste helt enkelt våga ta för dig – och dela med dig. Var generös med att dela med dig av kunskaper och erfarenheter, det är bra för ditt nätverksbyggande.

– En vanlig fälla är dock att du inte är tillräckligt tydlig när du ska göra dig sökbar, det vill säga att du inte upprepar dina sökord (som bör vara starkt relaterade till ditt tänkta yrke) tillräckligt. Skriv inte vad du gör, skriv istället vad du kan, berättar Beate.

Sammanfattningsvis, Beates rekryterarhemligheter: Så använder du din självkänsla för att få jobb via sociala medier:

1) Var tydlig i din profil
2) Välj ut rätt sökord för att bli sökbar
3) I stället för att förminska dig själv, tänk på att lyfta dig själv till den stjärna du är.
4) Dela med dig av kunskap och var tydlig med vad du kan och vad du vill.
5) Våga ta för dig…
6)  … och hitta ditt sätt som gör att du skiljer dig från mängden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: