Rekommendationssamhällets konsekvenser

| Av: Johanna Järvstråt |

Linus Zackrisson

Linus Zackrisson

Vi lever i ett alltmer utvecklat rekommendationssamhälle där det kan tyckas lättare att få jobb via kontakter och rekommendationer än genom att svara på en annons – om det ens finns en annons. Men vad betyder detta egentligen för företag och arbetssökande i rekryteringsprocessen? Linus Zackrisson, rekryteringsexpert, har koll på läget.
– Det finns både för och nackdelar, säger han.

Ett rekommendationssamhälle innebär att rekryteringsprocessen ofta börjar med att se sig om i företaget för att se om någon känner en kompatibel person för företaget – man letar rekommendationer istället för att i första hand spendera pengar på en annons, vilket istället blir en sista utväg.

– Egentligen har det alltid gått till på det här sättet, men det har ökat det senaste året då företagen inte längre enligt lag är tvungna att annonsera så fort det finns en ledig plats på företaget, förklarar Linus Zackrisson.

Fördelar – och hur du utnyttjar dem

Fördelarna innebär för den arbetssökande som får en rekommendation att denne har mindre konkurrens och på så vis lättare får jobb, samtidigt som det för företaget innebär en mindre kostnad, en snabbare rekryteringsprocess och en försäkring om att personerna de väljer mellan är bra för företaget. En rekommendation väger med andra ord alltid tungt – men de är inte allt menar Linus.

–  Rekommendationen kanske låter oss få veta att Kalle på företagets kompis är en trevlig kille som studerat ihop med honom, men det är rekryterarens uppgift att ta reda på om kompetensen stämmer överrens med företagets kravprofil, berättar han.

Som arbetssökande kan det därför vara bra att se över sitt kontaktnät för att få tag på en bra rekommendation och på så vis få en fot in i branschen menar Linus. Har du en bra rekommendation har företaget nämligen inte bara en positiv bild av dig, utan du kan även få tag på viktig bakgrundsinformation som andra sökande kanske inte har.

–  Se om det finns någon som du känner till på företaget, eller som på något vis är kopplad till branschen, som du vill arbeta i. Vanligtvis är det två snäpp bort, så kolla inte bara på dina förstahandskontakter utan även på dina kontakters kontakter, tipsar Linus vidare.

Att motverka nackdelarna

Rekommendationssamhället är dock inte felfritt. De med mindre kontaktnät riskerar att glömmas bort trots deras kompetens, och företagskulturen riskerar att bli homogen då det är samma bekantskapskrets som värvas.

– Det blir att alla tänker likadant då alla har liknande erfarenheter och bakgrund. Ett företag mår bra av att vara heterogent eftersom att det då finns flera perspektiv på exempelvis samma problem, förklarar han.

En sådan företagskultur kan vara katastrofal och för att undvika denna fälla kan det därför vara bra att både sätta ut en annons och arbeta med rekommendationer tycker Linus.

–  Har man fått tio rekommendationer så är det en liten population jämfört med de sökande man når med en annons – och det är inte säkert att den bästa för att lösa era problem finns bland just dessa. Det är så lätt att bli förförd av en bra rekommendation, men det är viktigt att inte glömma bort sin kravprofil, berättar han.

Genom att hålla strikt på rekryteringsprocessen och kravprofilen i företagen och att som arbetssökande nätverka tror Linus dock att rekommendationssamhället inte behöver vara något dåligt, utan snarare kan fungera som ett viktigt steg för rekrytering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: