Nätverkandet kan ge dig stora marknadsföringsmöjligheter

NinaFB

Nina Jansdotter

| Av: Sara Lundgren |
| Foto: Anders Johansson |

Genom att nätverka kan du skaffa dig stora möjligheter till billig och vida spridd marknadsföring. Något att tänka på är däremot att inte börja nätverka när du väl behöver ett. En grundregel är att lägga mest tid på att nätverka när du minst behöver det, för att ha ett stort nätverk att nå ut i, när du väl är i behov. Nina Jansdotter har ett utav Sveriges största nätverk och förklarar att hon haft stor nytta av det när hon för några veckor sedan lanserade rit-appen SocialDenniz. 

– När appen skulle ut var jag otroligt tacksam för mitt stora nätverk. Mina kontakter hjälpte gärna till, de kommenterade, gillade och delade vidare, säger Nina.

Nätverkande handlar ofta om en win-win kompromiss. Ge och ta för att skapa varaktiga relationer. Det gäller att fylla på kontot genom att sätta in en deposition på nätverksbanken som du sedan kan ta ut när du vill ha hjälp av andra. Nina förklarar att du fyller på nätverkskontot genom att hjälpa andra och genom att vara generös med kunskap, ett gott humör och god peppning. Låt inte alla dina statusuppdateringar på Facebook vara säljande utan bjud på dig själv, ge goda råd och tipsa om saker du vet, så att andra kan dra nytta av det.

– Jag brukar kalla det för nätverkskarma, det du ger får du tillbaka. Jag har varit generös och märkt att många har hjälpt till, säger Nina.

Nätverka kan du göra både offline och online, och det är kombinationen av dessa som är det bästa. Det personliga mötet är alltid viktigt. Det kan ske på en lunch eller på ett event av något slag. Att nätverka online gör det däremot enklare att bygga upp och behålla kontakterna berättar Nina. Där kan du skriva före ett möte att du ser fram emot att träffas, efteråt kan du enkelt följa upp med ett ”tack”. Det går åt mycket tid till de sociala medierna, men i slutändan sparar de också, med tanke på vilket stort nätverk du har kunnat bygga av den tiden.

När du nätverkar i de sociala medierna och ber om hjälp med något är det viktigt att du är tydlig med vad du vill. Det gäller att hjälpa andra att kunna hjälpa dig genom att tydligt tala om vad du gör, varför du gör det och vad du söker mer specifikt. Vill du att åhörarna ska testa, gilla eller dela? Efter att du fått hjälp är det viktigt att tacka och återkoppla om hur det gått.

– Den hjälpande handen ska känna sig uppskattad och att den var en del av resultat, förklarar Nina.

Många är alltför försiktiga när de nätverkar. Det gäller att hitta en balans, att ständigt vara synlig men ändå inte påstridig. För att lära sig mer om nätverkande och hur man ska gå tillväga kan det vara bra att titta på supernätverkare, de som är proffs inom branschen, och se hur de gör.

Fem nätverkstips från Nina:

1. Bygg nätverksgrunden innan du behöver den.

2. Nätverka både offline och online.

3. Lägg ner ordenligt med tid, under en lång tid.

4. Tänk på nätverkskarman, det du ger får du tillbaka.

5. Följ och lär av supernätverkare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: