Sociala medier – en spegel av det individuella och kollektiva medvetandet?

| Av: Agneta Oreheim |

Agneta-Oreheim

Agneta-Oreheim

Är bieffekten av närvaron på de olika sociala medier-plattformarna att vi utan att kanske helt vara medvetna om det ändå avslöjas och avslöjar i en ständigt aktiv självkännedoms-spegel?  

För mig startade inträdet i sociala medier-världen för ganska så exakt tre år sedan. Tidigare motsatte jag mig det ordentligt och förstod inte alls meningen eller ”nyttan” med det. Idag är jag istället en riktig nörd som lägger flera timmar per dag till att agera och interagera på sociala medier, med Facebook som huvudplattform även om jag också syns via t ex Twitter, Pinterest. Linkedin, Goggle Plus etc. Det har från start varit en roligt och fascinerande tid och utveckling, med många nya bekantskaper som lett till IRL- träffar och flera nya samarbeten. Och fler lär det bli!

Gång på gång blir jag ändå medveten om hur otroligt tydligt sociala medier speglar samtiden, både på ett individuellt och ett kollektivt plan. Det gäller vår mentala medvetenhetsnivå, vår förmåga att handskas med konflikter, vår kärleksförmåga – eller kanske snarare avsaknaden av den…

Senaste tidens fokus på näthat hör givetvis hit, då sociala medier fått utgöra ett verktyg att i i hemlighet och anonymt kanalisera och ”pysa ut” sin icke-erkända ångest. Här ser vi tydligt hur sociala medier blir skyltfönstret för svärtan i många individer som definitivt hade behövts tas om hand på ett annat sätt. Tekniken och möjligheten att spåra gärningsmännen finns ju dessutom kvar och kan alltid utgöra en garant för att sanningen kommer fram. Att lura sig själv och andra, och spela med falsk image utåt på detta sätt, blir svårare och svårare.

Med ökad exponering utåt följer också att boomerangen oftare och snabbare vänder tillbaka till upphovsmannen. På det sättet kan man ju också se det som att de som fortfarande tror att det finns sanningskryphål och arenor kvar där lögn, hat och falska anklagelser kan husera utan att med nödvändighet skapa konsekvens, deras dagar är räknade.

Även den spegling vi kan observera i hur vi agerar när det blir ”hett om öronen” och vi råkar ut för kritik och påhopp i diskussioner t ex är också ständigt närvarande på sociala medier. För varje sådan situation har vi valet att se på oss själva utifrån. Vi kan välja ett konstruktivt och värdigt sätt att bemöta, utan att det tar udden av vårt självvärde och våra åsikter – eller att sänka oss och gå in i krigföringen.

Kommunikation i sig är en konst, då ord och uttryck tolkas utifrån varje individs erfarenheter och referensramar, och med det snabba flödet på sociala medier blir detta än mer uppenbart. Tydlighet inför en själv och andra kan vara ett motmedel för att undvika de värsta fadäserna, men ger heller ingen fullständig garanti gentemot motparten som ändock alltid har valet vad gäller hur tolka våra ord och vårt budskap. Men oavsett det så är det ändå av godo som jag ser det, då det också tvingar oss alla in i att fundera på hur och på vilket sätt vi uttrycker oss.

Anti-Janteträning får vi också på köpet genom vårt agerande på sociala medier. Oavsett graden av egentlig sanningshalt i alla bedyranden i häftiga statusar etc. så kommer vi inte ifrån att även denna exponering visar på huruvida vi är benägna att glädjas med andra i deras upplevelser och deras framgångar, eller om det utgör en trigger till den egna dåliga självkänslan. Att även där face:a spegelns avslöjanden på rätt sätt och ta dessa reaktioner som en motivation till att bygga självkänslan ännu starkare, borde då bli en konsekvens av närvaron på sociala medier.

Aktiviteten på sociala medier ger oss alla en mängd erfarenheter och upplevelser. Personligen så är jag mycket fascinerad av denna alldeles gratis självkännedoms-spegel som bjuds oss, och som ständigt utsätter oss för träning – om vi vill titta i denna spegel!

Comments

  1. Bra artikel. Får jag fråga en sak? Jag testade Pinterest och lade in ett par album. När jag skulle fortsätta att göra fel fick jag upp flera sidor med regler som jag måste läsa och godkänna. Tappade lusten då. Kan du rekommendera att vara med?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: