Tipsen som hjälper dig landa ditt första jobb

| Av Johanna Järvstråt |

Linus Zackrisson

Linus Zackrisson

Det råder hög arbetslöshet bland ungdomar och det är hård konkurrens på marknaden för den som ska ta sitt första steg ut i arbetslivet. Linus Zackrisson, rekryteringsexpert och aktuell med boken ”Jobbsökardjungeln – så får du ditt första jobb”, menar att mycket av problematiken ligger i okunskap kring rekryteringsprocesserna.

Denna okunskap kring hur en rekrytering går till leder alltför ofta till att man missbedömer situationen och lägger ner antingen för lite energi, eller helt enkelt felplacerar den.

– Första steget är egentligen att lista ut vad det är som du vill jobba med och det andra steget är att fundera över vad du är duktig på. Det finns många olika arbeten inom samma områden och det gäller att lokalisera alla dessa möjliga yrkesroller, berättar Linus Zackrisson.

Linus menar att ett sätt att hitta de jobb som man ännu inte vet existerar är genom att använda LinkedIns sökfunktion, samtidigt som man håller ett öga på hemsidor som exempelvis Indeed.com, en sida som samlar annonser som är upplagda på Internet.

Fyra framgångsfaktorer

Men bara för att du skickat in ditt CV till många olika företag, betyder det inte att rekryteringsprocessen slutar där.

– Det finns fyra framgångsfaktorer som man hittar hos dem som lyckas landa sitt första jobb: Du söker många jobb, du använder ditt kontaktnät, har bra attityd och bra referenser, säger Linus.

Förutom att söka många jobb inkluderar den första framgångsfaktorn att du aktivt följer upp din ansökan och etablerar en relation med rekryteraren. Här menar Linus att den andra framgångsfaktorn också kan komma väl till hands, som innebär att du använder ditt kontaktnät. Även om du kanske inte känner någon med direkt koppling, har du kanske relevanta andrahandskontakter.

– Sedan gäller det att du har rätt attityd och kan minimera den riskfaktor som din bristande erfarenhet för med sig. Här kan sommarjobb eller ideella engagemang vara till hjälp, liksom en bra kontakt som kan presentera dig, sammanfattar Linus.

Linus Zackrissons checklista för dig som vill hitta jobb:

  • Var påläst på hur rekryteringsprocessen går till
  • Sök många jobb och lägg ner mycket energi på de jobb du söker
  • Använd ditt kontaktnät
  • Ha rätt attityd
  • Referera till sommarjobb eller ideella engagemang

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: