Nu slår han tillbaka mot sina näthatare

 

|Foto: Alex Wayne|

Niclas Christoffer Foto Alex Wayne

Foto: Alex Wayne

Niclas Christoffer har genom sitt arbete som komiker, författare och skådespelare hamnat i offentligheten – en offentlighet som fört med sig mycket gott, men även mycket ont så som näthat och mordhot. Tack vare sin humor har Niclas Christoffer dock orkat göra det många kan tycka vara svårt – slå tillbaka.

Det som gav Niclas krutet till att gå till motattack var när en fejkprofil på Facebook, under namnet ”Gunilla Svensson”, började hota Niclas och hans anhöriga.

– Hon skrev att hon skulle mörda min sambo och jag vet inte vad. Hon hade väldigt starka åsikter om både mig och mitt arbete, något som gav mig inspiration till att göra en sketch på henne. Min mormor har lärt mig bemöta världen med humor, så det är vad jag ska göra, säger Niclas Christoffer.

På den vägen är det. Youtube-karaktären och Sverigedemokraten Gunilla Svensson föddes och det första klippet har nått 1200 tittare och fortsätter att spridas på sociala medier som en löpeld.

– Jag tänkte först att det skulle vara en engångsgrej, men efter att jag fått ett sådant positivt gensvar har jag bestämt mig för att fortsätta utveckla henne vidare, berättar Niclas.

Att säga nej till näthat

Även om Gunilla Svensson är en sketch ligger det dock mycket allvar bakom henne. Näthat är ett stort problem idag och är ett område som måste lyftas fram mer anser Niclas.

– Alla har sina egna sätt att hantera näthat, men med teknikens utveckling blir det allt svårare för unga att stänga det ute. De är rädda att berätta om det för sina föräldrar för de tror att deras dator eller mobil ska beslagtas i ett försök att underlätta deras situation, men det blir ju snarare som ett straff, förklarar han.

Näthat är således ett komplicerat, men mycket allvarligt, område, som vi alla behöver bli bättre på att hantera och stoppa.

– Alla hot måste polisanmälas, men hur du hanterar det därefter är upp till dig. Jag tror dock att det är viktigt att man gör det på ett sätt som man känner sig bekväm med – för mig var det via Gunilla Svensson, men för andra kan det vara något så enkelt som att inte läsa kommentarerna. Huvudsaken är att man inte låter det ta över ens verklighet; det som de skriver säger mer om dem än om dig och det är viktigt att komma ihåg det, avslutar han.

Några av Gunillas videos:

För fler videos, besök Gunilla Svenssons Youtube-kanal.

Comments

  1. Pirjo Brandenstam says:

    Bra skrivet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: