Tre trender värda att bevaka 2014

| Av: Johanna Järvstråt |

Kjell Lindström

Kjell Lindström

Kjell Lindström är författare och trendanalytiker med sitt eget omvärldsbevakningsbrev ”Noden trender”. Här listar han och förklarar de tre största trenderna 2014. 

Kjell Lindström nämner tre trender som han tror kommer att sticka ut extra år 2014: Kontrollhysterin, det ökade kravet på innovation och sociala mediers ökade betydelse i affärssammanhang.

– Kontrollhysterin kommer från det ökade intresset för system och kontroll allteftersom att företagen blir mer komplexa. Med denna komplexitet kommer det ett behov av att ta fasta på vad det egentligen är som företagen sysslar med, och med amerikanska ideal och ekonomer som förespråkare har det utmynnat i en hysteri. Det har blivit en blind fläck – man kontrollerar allt förutom kontrollen som kan kosta oerhört mycket pengar, säger Kjell Lindström.

Utöver detta har dessutom ett ökat krav på innovation växt fram som en motsats till det tidigare process-tänket inom företagande menar Kjell. I ungefär 25 år har produktivitet och processer prioriterats framför innovation och kreativitet.

– Processer går snabbare utan avvikelser, så företagen har nästan rensat bort alla avvikare ur organisationen, men nu har pendeln vänt och istället är det dessa avvikare som är efterfrågade. Man vill erövra gränser och vara starka även i den globala industrin, förklarar han.

I samband med detta har även sociala medier fått en starkare plats även i affärssammanhang, och kommer att fortsätta växa tror Kjell.

–  Kommunikation är bland det viktigaste för ett företag, men jag tror att företagen står framför en utmaning till hur de ska förhålla sig till just sociala medier. Ska arbetarna kunna använda sociala medier på arbetstid och vad får de i så fall använda det till?

På frågan om Kjell tror att pendeln inom en snar framtid kommer vända igen skakar han på huvudet.

– Det tar tid för trender att vända, och kontrollhysterin är så pass etablerad då ekonomerna har stor makt inom företagen att det lär nog fortsätta såhär. Utvecklingen när det gäller innovation och sociala medier har dessutom bara börjat, säger han.

Kjell varnar dock för att hoppa på alla trender för tidigt:

–  Trendbevakning handlar snarare om att genom att studera olika källor om vad som för företaget och allmänheten är intressant bygga upp en medvetenhet och en beredskap för vad som kan komma, sammanfattar han.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: