Användandet av sociala medier växer och stora nätverk blir vanligare

| Av Linnea Hernberg |
| Foto: Wayne Photography |

Nina Jansdotter

Att ha ett stort nätverk på sociala medier är vanligt att sträva efter idag. Allt fler vill höras och synas för att kunna påverka andra människor, men frågan är; hur går man till väga för att få ett stort nätverk?
– Det är lite som följa John, säger Nina Jansdotter, beteendevetare och författare.

För att få ett stort nätverk på sociala medier krävs det inte bara att man har ett konto, utan man måste också jobba för att få det att bli stort menar Nina. Att ha ett konto betyder inte att det automatiskt byggs ett stort nätverk, utan man måste vara närvarande och själv påverka sin spridning. Att vara aktiv och hela tiden hålla grytan kokande, att visa lagom mycket personligt som privat.

– Kanalen stannar upp om man själv stannar upp – det behövs hela tiden input, säger Nina.

Stort nätverk är lika med information och ansvar

Nina Jansdotter säger att en av fördelarna med att ha ett stort nätverk är att det blir lättare med omvärldsbevakning; att ha ett stort nätverk gör det alltså lättare att ha koll på vad som händer men även att själv kunna sprida information. Det hjälper mycket när man söker tips, råd eller hjälp men också när man själv vill påverka andra människor. Ju fler som vet vem du är desto mer kan du påverka och göra dig hörd. När det sociala nätverket växer och man får fler följare på exempelvis Twitter eller likes på Facebook kommer det förhoppningsvis att ge utslag. Då, genom att fler vill ta del av det som skrivs, växer därmed nätverket ännu mer.

– Är många intresserade blir man mer attraktiv – vi är alla människor som är nyfikna på andra människor, säger Nina.

Det är en utmaning att lyckas säga saker rätt så att få missförstår förklarar Nina vidare samtidigt som hon berättar om att ansvar också är något som kommer med att ha ett stort nätverk. Man ansvarar för vad man säger och skriver samt för hur man presenterar det. Man måste ta ansvar över att anpassa inställningarna på sina konton beroende på vad man vill dela med vilka.

– Dina konton på sociala medier blir en del av ditt levande cv, säger hon.

”Det är nästan ett problem att man blir översocial av sociala medier”

Att ha ett stort nätverk på sociala medier är inte alltid positivt, det finns även nackdelar. Nina Jansdotter säger att genom att ha ett stort nätverk knyts fler kontakter och därmed kan det lätt bli att man lägger mer energi på dem istället för på till exempelvis sitt arbete.

– Risken finns ju att man får stalkers också, säger hon.

Tre övergripande tips över hur du bygger upp ett stort nätverk på sociala medier:

  1. Var aktiv!
    – Det handlar om att jobba för det. Ge lika mycket som du förväntar dig att få, säger Nina.
  2. Var noga med hur du uttrycker dig för att undvika missförstånd.
  3. Var vaksam över vad du väljer att dela med vilka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: