Delar du med dig och för fram dina vänner i sociala medier?

| Av: Christer Edman |
| Foto: Jini Sofia |

Christer Edman

Christer Edman

Delar du med dig och för fram dina vänner i sociala medier?

Det gör jag och tänkte berätta varför. Det är intressant att se hur få som delar med sig och kommenterar vad andra skriver, men som själva vill att andra skall dela. Nätverkande inom sociala medier handlar om att ge – inte att få.

Jag har deltagit i många grupper i de sociala medierna och började på LinkedIn 2008 medan jag fortfarande var anställd på IBM. På LinkedIn ställs ämnesfrågor och man svarar utifrån sina olika yrkeskompetenser. Rätt använt kan man få mycket bra affärskontakter på LinkedIn men det behövs flera män som deltar mer aktivt i de sociala medierna på framförallt Facebook.

Facebook och skapa relationer

2010 började jag använda Facebook och märkte en stor skillnad på sättet att kommunicera. Det var en helt annan typ av inlägg innehållande mat och fester med inslag av dagliga uppdateringar. Att se personliga händelser från människors vardag kändes lite fånigt i jämförelse med LinkedIn.

Eftersom jag alltid har varit nyfiken på att kommunicera och skapa relationer tänkte jag att det här behöver jag lära mig från grunden. Då började jag söka efter grupper på Facebook, och efter ett tag hittade jag en amerikansk grupp; ”You Can Do Social Media” startad av Kim Garst.

Det var spännande att gå med och ganska fort fick jag kontakt med några i den. Men efter ett tag började jag undra om jag hamnat fel för det fanns knappt några män i den och jag trodde då att den bara var för kvinnor. Det var lite drygt 900 personer varav bara ca 10 män i Kim’s grupp. Jag jämförde med mina vänner som jag hade och det var ca 80% kvinnor och 20% män. Då insåg jag verkligen att det är kvinnorna som leder utvecklingen i sociala medier.

Behovet att träffas IRL

Kontakten jag fick med Kim Garst ledde till att jag reste till Tampa i USA 2012 för att delta på ett sociala media event där ca 100 personer deltog som arbetar med sociala medier. Huvudtalare var Gary Vaynerchuck, vinentreprenören som är en av de främsta i hela världen inom sociala medier. Några månader senare reste jag tillbaka denna gång till Orlando för att lära mer, men den största anledningen var att jag ville träffa Kim och mina vänner IRL.

Resorna och alla de kontakter som jag fick i USA har gjort att jag lärde mig mycket om sociala medier och framförallt vikten av att dela med mig och skapa relationer, vilket inte många förstått ännu i Sverige. Jag ser dagligen många som bara vill att andra skall komma till dem och delar inte med sig. Dessutom finns det mycket ”skitprat” om andra och små grupper bildas med vi och dem istället för samarbeten.

Grupptryck och att våga vara självständig

Gemensamt för de som lyckas är att de står över grupptryck och bryr sig om relationsskapandet. De som talar illa om andra och sprider rykten förlorar alltid på det själva. Ofta vet inte personerna som det talas om själva om det just då, men det kommer alltid fram förr eller senare.

Om du menar allvar med din närvaro i sociala medier så gäller det att dela dina egna kunskaper och dela och kommentera i andras inlägg. Det är viktigt du har en vilja att hjälpa och stötta andra – även de som inte uttrycker sig på ett så lämpligt sätt – och ta reda på fakta. Ofta hamnar människor i onödiga konflikter därför att de inte vet vad social betyder. En del vill förstöra för andra bara för att de är avundsjuka eller har andra underliggande motiv – så det gäller att vara mycket uppmärksam och våga vara dig själv oavsett för att lyckas.

Det skall vara bra för mig, dig och det stora hela.

För att undvika asociala beteenden i sociala medier brukar jag tänka på vad jag lärde mig av min livscoach Satori Mateu. Det skall vara bra för mig, dig och det stora hela annars får det vara. Detta är något jag själv behöver bearbeta istället för att projicera på andra.

Affärer skapas mellan människor inte varumärken och för att nå resultat behöver man skapa relationer med människor och interagera. Delar du med dig och för fram dina vänner i sociala medier?

Comments

 1. Bra ,tack så mycket .

 2. Helt rätt, Christer. Det viktigaste med sociala medier är att skapa relationer, ge och behandla andra som du vill bli behandlad.

  Har varit med i Linkedin sedan 2005 och har många nätkompisar som jag samarbetar med. Är till exemple med i en amerikansk mastermindgrupp med helt otroligt duktiga bloggare. Vi hjälper varandra ständigt och har blivit vänner, fastän vi aldrig träffats.

  Du har rätt i att det framför allt är kvinnor som är hjälpsamma på sociala medier.

  Ungefär 2-3 procent av Linkedins medlemmar bär sig illa åt, trakasserar andra och hävdar sig konstant på andras bekostnad.

  • Tack Catarina! Jag gillar verkligen mastermindgrupper och var också med i det på LinkedIn. Håller med helt om att man behöver inte träffas fysiskt går jättebra samarbeta ändå på nätet.

   På IBM samarbetade jag med jättemånga utan att träffas och drev både stora och mindre projekt.

   Alltid några som vill utmärka sig, men det bästa med sociala medier är att det syns och de gör bort sig själva. Behöver inte ens bemötas!

 3. Michael Toftered says:

  Tror helt på det du skriver Christer. Skall försöka bättra på kvoten och försöka vara med och leda utvecklingen 😉

Trackbacks

 1. […] affärer. Christer Edman, som jobbar mycket med sociala medier, tar i sin senaste blogg ”Delar du med dig och för fram dina vänner i sociala medier?” upp detta ämne. Han påtalar där fram vikten av att lyfta fram andra personer än dig […]

 2. […] This article was originally posted on Nina Jansdotter’s page in Swedish. Read it here […]

 3. resume writer contract

  Delar du med dig och för fram dina vänner i sociala medier? – Socialamedier.me

 4. jeu de machine a sous jeux gratuits

  Delar du med dig och för fram dina vänner i sociala medier? – Socialamedier.me

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: