Gör din profil sökbar på Linkedin

| Av: Beate Möller |
| Foto: Eva Kronfält |

Linus Zackrisson

Linus Zackrisson

Det blir alltmer vanligt att företag rekryterar via sociala medier och då främst via LinkedIn. De söker efter rätt profil där sökord har en stor betydelse.  Vad behöver du tänka på när du lägger upp din egen profil på LinkedIn? Linus Zackrisson, Karriärexpert och VD på MinKarriär Sverige AB, berättar vad du ska tänka på.

Genom att ha en komplett profil på LinkedIn ökar du dina chanser att bli upptäckt av företag. Frågan är bara: Hur blir den det?

–   Tänk på att ha med ett foto, det är viktigare än du tror. Sedan är det viktigt att du fyller i din sammanfattning som på ett sätt tydligt sätt beskriver dina kompetenser. Om du är aktivt arbetssökande är det också viktigt att du beskriver vad du vill arbeta med, berättar Linus.

Välj ut dina sökord

Fyll i dina arbetslivserfarenheter och dina utbildningar på ett beskrivande sätt så att du blir sökbar. Det hjälper dig att sticka ut ur mängden.

–   Det är viktigt att du är tydlig samtidigt som det är bra att du tänker på att skriva kort och koncist. Gå igenom dina kompetenser och expertis. Det hjälper dig att hitta rätt nyckelord så att du blir sökbar för olika arbetsgivare. Tänk också igenom vilka kontakter du har på Linkedin. Det är viktigt att rätt kontakter, betonar Linus.

Hur använder företag linkedin?

–   De går in på sökfunktionen och söker efter den kompetens de vill ha. Om företaget till exempel behöver en inköpare så skriver de in det i sökfunktionen. På nolltid får de sedan upp alla med den kompetensen. Det går mycket smidigt så varför ska företag söka personal genom annonser idag, när Linkedin är gratis, snabbt och enkelt? säger Linus.

Kom högt upp på listan

Sökmotoroptimering är ett ord som ofta förknippas med att söka arbete genom social medier. Vad innebär det?

–   Som sagt om företag söker inköpare, så skriver de det som sökord. När du skriver din profil är det viktigt att ha rätt sökord. Är du exempelvis då inköpare, se till att det ordet finns med i din profil flera gånger. Ju fler gånger du har det ordet med, ju högre upp kommer du bland alla andra som också är inköpare, berättar Linus.

Att maximera din profil är en del av i arbetet med att maximera din sökbarhet. Det innebär att du behöver tänka på att vad du ska göra för att bli upptäckt.

–   Det är en central del i arbetet med att göra dig sökbar. Det blir du genom att skriva en i komplett profil som på många olika sätt gör dig sökbar. Där är det också bra att hitta något som gör att du sticker ut. Ett är att du lägger till en Powerpoint- presentation, avslutar Linus.

Linus Zackrisson tips om de Fyra ”K” för framgång på LinkedIn:

  • Komplett profil. Den ska på ett tydligt sätt visa din bakgrund. Vad studerat och arbetat med. Vilka kontakter du har.
  • Kontakter. Hela Linkedins framgång bygger på att du har kontakter. Du behöver inte ha en mängd kontakter men ditt kontaktnät blir i alla fall stort genom att du också får kontakters kontakter.
  • Kommunicera. Var aktiv på LinkedIn genom att du har en dialog där. Du kan till exempel vara aktiv i grupper och följa företag.
  • Kontinuitet. Att få ett resultat tar tid och det är tid du behöver vara beredd att satsa för att få bäst utdelning. Det tar tid att exempelvis hitta de grupper du vill vara med i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: