Så lyckas du med digital marknadsföring

|Av Nina Jansdotter |

Rasmus Lindgren

Rasmus Lindgren

Företagare Rasmus Lindgren är 24 år och bor i Dalarna. Han jobbar med digital marknadsföring, framför allt på Facebook. Just nu arbetar han främst med att hjälpa entreprenörer som verkar inom nätverksmarknadsföring för att få in nya leads till sin verksamhet, så att de kan sälja fler produkter. Här berättar han hur han kom in på den banan, ger lite tips, samt berättar om ett par misstag som är bra att undvika.

Rasmus började att bygga hemsidor och e-handel för ett par år sedan. Han sålde allt från smycken till träningskläder. I och med det så lärde hans sig mycket om hur man kan få trafik till sin butik. Just den biten tyckte Rasmus var väldigt rolig och intressant, så den fördjupade han sig mer och mer inom. Han blev speciellt intresserad av hur man kan skapa så kallade ”Sales funnels”, som på svenska översätts som försäljningstrattar. Kort kan detta sammanfattas som en säljprocess online.

Genom att jobba med en Sales funnel, speciellt inom nätverksmarknadsföring, så har du möjligheten att presentera ditt företag och dig själv på ett effektivt sätt, menar han.

– Du har även möjligheten att följa upp på personerna som aktivt visat ett intresse genom att klicka på din Facebookannons. Man kan säga att du får möjligheten att hålla din potentiella kund ”i handen” genom hela säljprocessen och det viktigaste av allt är att det är automatiserat. Du får en passiv maskin som ger dig nya heta leads dagligen, säger Rasmus entusiastiskt.

Genom att leda trafiken direkt till ditt företags hemsida så missar du dessa möjligheter.  Fördelen med en Sales funnel är, speciellt inom nätverksmarknadsföring, att du kan få in personer som redan är intresserade av din business genom dörren, tillägger han.

Bygg förtroende genom bra information

Du får möjlighet att informera och framför allt börja bygga ett förtroende med en potentiell kund, istället för att skicka dem direkt till företagets hemsida och hålla tummarna för att de signar upp sig eller köper en produkt, tillägger han.

– Min tjänst ligger rätt i tiden eftersom att världen har förändrats, cirka fyra av fem svenskar är aktiva på sociala medier. Det innebär att det är där marknaden finns, det gäller att ha effektiva och lönsamma system för att nå ut med sitt budskap.

Det roligaste med att jobba online är, enligt honom, att man måste vara kreativ, allting går snabbt online och man kan se resultaten på ett bra sätt. Man kan även arbeta när man vill och vart man vill, allt man behöver är en uppkoppling och en dator.

– Om jag får ge ett tips för att lyckas med att sälja online så skulle det vara att ha ett genomtänkt system och försöka automatisera så mycket som möjligt. Att du har en plan helt enkelt och inte lämnar någonting åt slumpen. Sedan är det också viktigt att man vågar testa nya saker.

Ändringar kan man göra snabbt, fortsätter Rasmus.

– Om en kampanj på Facebook inte ger det resultat du vill ha, så var inte rädd att för ändra saker i den och testa någonting nytt.

Vilket vanligt misstag ska man undvika när man för sådana kampanjer?

– Första misstaget är att skicka trafiken direkt till startsidan på hemsidan. Skicka trafiken till ditt erbjudande istället. Det kan till exempel vara en sida med produkter. Ett annat misstag är att inte ha en Facebookpixel installerad, för utan en sådan kan du inte spåra trafik och mäta resultat.

Tror du att denna typen av marknadsföring kommer att öka? Och i så fall varför?

– Ja det tror jag, eftersom sociala medier och internet överlag har tagit över traditionella tidningar. Mer och mer överförs till internet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: