Sju tips på hur du kan söka jobb via nätverk

Gerd Wallin

Gerd Wallin

Gerd Wallin, författare till e-boken ”Mötet-nyckeln till ditt nya arbete”, Bookboon förlag, ger här sina bästa tips från boken på hur du kan söka jobb via nätverkande.

Vad är ett nätverk? Ett sammanhang med personer som du omger dig av. Nätverk finns på mer platser än du kanske tänker på! Förbered dig genom att göra det du mår bra av! Träna, ta en promenad, lyssna på musik eller vad det nu kan vara. Ät och drick ordentligt, ladda energi! Sätt på dig kläder som du är bekväm i men ändå känner dig fin i. Är du osäker vilka kläder, fråga en vän. Gärna något som sticker ut i mängden så att du blir ihågkommen. En blomma, en scarf, ett kraftfullt mönster eller något färgglatt.

Förbered dig genom att exempelvis tänka: ”Det ska bli roligt och spännande att knyta kontakter”, i stället för att ”Nu måste jag söka jobb”. Utrusta dig även med visitkort, så att mottagaren kan återkoppla till dig. Du kan enkelt skriva ut i Word där det finns en mall. Bestäm dig för att komma hem med minst fem kontakter.

  1. LinkedIn. Var aktiv i flödet! Gilla och dela. Visa intresse i andras inlägg. Gör egna inlägg som du upplever intressant för andra. Dela gärna bild och filmer.
  2. Berätta för släkt, vänner och i den förening, förbund, klubb som du är aktiv i att du söker jobb. Även för dina före detta arbetsgivare. Dina Grannar, i affären, på biblioteket, vårdcentralen, i lokaltrafiken, på din semesterresa… Platserna är oändliga.
  3. Besök ett affärsnätverk/nätverk som gäst. Googla vilka nätverk som finns i din närhet eller om du vill prova att nätverka på en annan ort. På nätverket har du möjlighet att kort presentera dig.
  4. Mässor. Jobbmässa, villamässa, båtmässa, djurmässa eller en mässa vid de olika sammanhang som du rör dig i. Eller välj ett helt nytt sammanhang, utanför din komfortzon, det är då det händer, nya spännande möten!
  5. Presentera vad du vill arbeta med, var och varför. På vilket sätt gör du skillnad?
  6. Lyssna, visa intresse och fråga. Exempelvis: Vem är du? Vad jobbar du med? Hur fick du ditt jobb? Vem rekommenderar du att jag kontaktar?
  7. Ta kontaktuppgifter på de personer du är intresserad av.

När du är hemma igen – skriv ner, dokumentera, ring och följ upp dina kontakter inom två veckor. Återkoppla och berätta var ni träffades. Föreslå att du får komma och presentera dig, ses över en fika. Ta bilder och/eller film från kvällen. Ansträng dig lite extra så att det blir bra bilder. Du kan sedan dela och sprida i sociala medier, tagga personer som du tror kan vara intresserade och berätta var du har varit och varför. Då får dina följare upp ögonen för dig, vad du är intresserade av och du visar samtidigt ditt personliga varumärke. Foto/filmen blir också bra minnen för dig från kvällen, som du kan relatera till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: