Det personliga mötet i företagandet är viktigt

| Av: Nina Jansdotter |Foto: Hans Bengtsson |

Malin Annerhult

Malin Annerhult

Malin Annerhult är VD för Höglandets Kompressorservice, sedan tre år tillbaka. Hon har varit anställd där så länge som i 26 år. Hennes roll är att skapa en miljö, så gynnsam som möjligt, för samtliga personer som har anställning inom företaget. Det ligger även på henne att skaffa nya kunder och ha koll på att de har rätt fokus på de befintliga så att ingen känner sig förbisedd. Här berättar hon hur de jobbar med marknadsföring.

Tills för något år sen, marknadsförde de sig i princip inte alls. Då tog de ett beslut att de skulle hitta en strategi för att på olika vägar nå ut för att stärka sitt varumärke i det område som de verkar. De har startat olika processer, varav vissa är direkt mätbara och andra inte, inleder Malin.

– Vi skickar en del mail till företag som vi inte jobbar med idag, där de får tips om förbättringar och vad vi kan bidra med. Det har gett tillfälligt ökat flöde in på hemsidan.  Vi köper även in en tjänst där någon bearbetar det segment av företag jag valt ut som jag skulle vilja besöka.

Detta har, enligt Malin, fallit mycket väl ut med kvalitativa besök där mottagare varit väl förberedda på vad hon ska presentera och varit öppna för förslag om förändring. Varje ringomgång har med råge gett mer än kostnaden för tjänsten.

– Jag tänker att jag ska ägna mig åt det som jag är bäst på och det är själva mötet, ute på plats i fabriken, varför jag tror att bästa lösningen är att kontraktera företag till denna första kontakt och bokning av möte, säger Malin.

De skickar även ut brev, i kuvert med handskriven adress, innehållande information om dem och vad de kan vara behjälpliga med för att underlätta företagets arbete. Hon tror att detta kan sticka ut i vår digitaliserade värld. Det kräver dock att de följer upp med samtal till de som får utskick, tillägger hon.

– Vi har också anlitat någon som hjälper oss att nå ut på olika plattformar och digitala branschtidningar med redaktionellt material om vad vi gör och varför. Det är också ett nytt grepp som jag tycker känns spännande och som jag vill testa av för att se om det kan vara vår väg att nå ut, vilket det ju faktiskt handlar om.

Det personliga mötet

Malin har uppfattat att det just nu är en lägre frekvens av personliga besök gällande just underhåll som de i huvudsak arbetar med. Sen kan det säkert vara regionala olikheter i just det arbetssättet, menar hon.

– Vi jobbar emot ett väldigt starkt varumärke så vi måste jobba lite hårdare för att nå ut; något som också är en av drivkrafterna för oss.

Du anser att det personliga mötet är viktigt. Varför?

– Min övertygelse är att det personliga mötet krävs för att inleda någon form av samarbete. Det ligger stor del av förtroende i att förvalta arbetet med just tryckluften och att det fungerar utan besvär för företaget. Problem med luften innebär driftstörningar i produktionen och därmed förlorad intäkt.

Malin tror att det finns en risk i och med digitaliseringen och ett förändrat sätt att mötas; det kan riskera att bli något som kan spara tid, men som förlorar många viktiga delar som det personliga mötet kan ge. För hennes egen del så får hon oerhörd energi av att vara på väg till ett företag hon aldrig varit på tidigare, tillägger hon. Hur ser entrén ut? Hur är personen hon ska möta? Var är mötet och hur ser produktionen och maskinparken ut?

– Detta är viktiga frågor för mig att få svar på för man har ju ingen aning annars och det är bra för mig att få denna informationen om en kunds verksamhet.

Det ger Malin oerhörd energi att göra personliga möten och framför allt tvingar det henne att se till att skapa förutsättningar för samtliga sinnen – att vara på topp under själva mötet. Hon måste nämligen under en kort stund ta in så mycket värdefull information som möjligt för att kunna leverera ett kvalitativt förslag tillbaka, förklarar hon.

– Jag upplever att i stort sätt alla jag möter är väldigt välvilliga till mötet och med stolthet visar sin verksamhet och bidrar med information om eventuella problem i produktionen.

Vilka är utmaningarna när man vill vara ute på fält och sälja?

– Min utmaning är alltid tiden. Jag brinner för och älskar att vara på väg till företag, ta reda på var vi kan vara behjälpliga. Detta innebär så klart mycket räknande och administrativt arbete övrig tid. Där jobbar vi på att hitta bra lösningar för att underlätta detta arbete.  Min roll som Vd innebär också en del andra uppgifter som kräver sin tid.

Hur hittar du en lagom balans mellan att vara ute och göra möten, kontra att vara hemma och leda verksamheten?

– Däri ligger min utmaning och det är ett område där det går att förbättra arbetssättet. Jag älskar att vara ute på plats på fältet, allra helst iklädd arbetskläder och skyddsskor, men det skulle ju inte fungera optimalt då jag har en samordnande roll för förbättringsarbete som kräver min tid ”inne” – men mer och mer börjar bitarna falla på plats för ett tillfredsställande arbetssätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: