Bloggen som växte och förvandlades till en 300 sidors bok

| Av Carin Andrén |

Charlotta Rexmark

Charlotta Rexmark

Charlotta Rexmark har drivit bloggen Överlevnadsguiden sedan 2013. Den handlar i huvudsak om personlig utveckling, mental träning och naturlig hälsa. Hon hade själv tidigare haft symptom på något som man idag benämner som ME/CFS (kroniskt trötthetssyndrom) och hade börjat söka information på egen hand kring detta. Delvis för att hon inte kände sig nöjd med den behandling som hon blivit erbjuden genom den vanliga sjukvården.

I långa perioder kände hon sig sjuk men som den kunskapssökare hon alltid varit så läste hon sammanbitet så mycket hon orkade om allt som var relaterat till ämnet. Hon insåg att det fanns mycket mer man skulle kunna göra för alla som till exempel drabbats av utmattning.

Namnet Överlevnadsguiden indikerar allvaret i ämnet och det är ingen hemlighet att Charlotta Rexmark själv undrade hur hon skulle orka med livet i fortsättningen, när hon kände sig helt dränerad på energi och hade smärtor. Hon hade mycket tid att tänka kring livet och hur vi lever i vår tid. Hon läste bland annat om kost, hälsa, stress och olika alternativa behandlingsmetoder. Hon bloggade då och då, lite i taget, korta inlägg. Fanns det vägar igenom allt detta och finns det rentav viktiga lärdomar att dra från en utmattning? Hon minns:

– Jag tänkte, utbildare som jag är, att om jag tar reda på så mycket jag kan så kan jag dela med mig av det till andra som är drabbade. Sedan visade det sig att dialogen med läsarna gav mig väldigt mycket tillbaka och jag fick möjlighet att ta del av andras viktiga tankar och känslor också.

Under tiden som Charlotta var sjuk gick hon ändå igenom en coachutbildning och i takt med att hon blev friskare så började hon coacha i begränsad skala på sin blogg – för att känna sig för. Reguljär coachning kom sedan efterhand. Så småningom växte bloggen till en stor kunskaps- och erfarenhetsbank. Charlotta Rexmark berättar:

– Mina läsare undrade om jag inte skulle skriva en bok av allt detta och därmed var idén född. Det kändes överväldigande till en början, men jag tillämpade vad jag lärt mig, delade upp arbetet i små bitar och tog pauser när jag behövde. Det fick ta tid. Jag konstaterade förvånat en dag att jag var uppe i ungefär 300 sidor.

Boken heter Överlevnadsguiden – En handbok om livet. Den visar styrkan i att många går ihop och kommunicerar kring ett bestämt ämnesområde. Läsarna är medskapare i processen och många känner sig samtidigt hjälpta och lyssnade till. Sociala medier sätter inga geografiska gränser så länge man förstår varandras språk och det finns inte andra hinder; varken tekniska eller politiska.

Redan tidigt visade Charlotta Rexmark att hon hade skrivartalang, men sedan följde år av utbildning först till civilingenjör inom organisation och ledarskap och senare till gymnasielärare i teknik och fysik. Att skriva längre texter intresserade henne inte överhuvudtaget under den tiden. Därpå följde ett antal år som yrkesverksam innan hon insjuknade i kroniskt trötthetssyndrom. Efterhand uppstod ett behov av att uttrycka sig och då låg skrivandet närmast till hands.

Skrivandet och disciplinen kring det blev ett nödvändigt redskap i kampen för att livet skulle bli friskare och roligare igen. Hon insåg att hon måste skaffa sig ett annorlunda förhållningssätt till livet. Inte falla tillbaka till det gamla, stressiga och slentrianmässiga livet som det så lätt blir om man inte är medveten.

Numera lyssnar hon till sig själv mycket bättre och gör bara det som hon vill och orkar, låter hjärtat styra. Många drar i henne från olika håll och vill ha henne som föreläsare, men hon sätter gränser för hur mycket det ska vara; det finns ett stopp. Hon reser bara i begränsad utsträckning och drar sig undan för en paus när hon behöver det. Hon säger:

– Jag har varit sjuk under en lång tid och jag lär mig sakta att sätta gränser så det inte blir för mycket. Det slår tillbaka på mig annars och då tar det ganska lång tid innan jag fungerar någorlunda igen. Jag är både coach och patient på samma gång och har prövat många metoder själv, till exempel vad man kan göra för att sova bättre och hur man kan hantera olika typer av fysisk smärta.

Hon ser det som sin livsuppgift att lära ut värdefulla kunskaper om hur livet kan bli enklare, friskare och roligare trots stor trötthet och motgångar. Hon avslutar:

– Jag får så mycket feedback från människor som känner sig sedda och förstådda, samt har haft nytta av olika tips och idéer för sitt tillfrisknande, men även rent allmänt när det gäller inställningen till vårt dyrbara liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: