De vägleder i djungeln av projektmedel

|Av:  Carin Andrén | Foto: Jens C Hilner |

_DSC2557

Joacim och Tina Pihl. Foto: Jens C Hilner

Joacim och Tina Pihl från Connecting Group utbildar och vägleder företag, privatpersoner och organisationer i konsten att söka projektmedel, respektive stipendier från stiftelser och fonder i Sverige.

När man ska söka medel till sitt projekt idag så möts man av en stor mängd information som kan upplevas som överväldigande. Det är ett tidsödande arbete att sätta sig in i olika stiftelsers och fonders beskrivningar av deras ändamål och vad som krävs i en ansökan.

På kurserna i projektfinansiering lär Joacim och Tina ut var pengarna finns och hur man gör för att söka medel. Joacim berättar:

– Fonder och stiftelser är ett av flera alternativ när du vill driva ett projekt. Om du vänder dig till en bank så tar de ut ränta, vilket en stiftelse inte gör. Ibland kommer man fram till att en kombination av projektmedel och bankmedel är lösningen. Såväl privatpersoner som organisationer, företag och föreningar kan söka pengar och det finns hundratals miljarder, bedömer han.

– Det är en kvalificerad gissning. 500 000 000 bara i stiftelser. Vi har de stora aktörerna som till exempel Kamprad, Wallenberg och Allmänna arvsfonden men det finns ett stort antal mindre fonder och stiftelser som kan passa bra när man söker summor upp till 100 000 kr ungefär, säger han.

Joacim och Tina Pihl hävdar att man kan söka pengar till nästan vad som helst. Pengarna finns där. Det som sätter gränserna är din fantasi. Tina fortsätter:

– Vi vet att man kan få medel till kretskortstillverkning till vapen, och det kanske inte är det första man tänker på. Vanligare är att man söker medel till att förverkliga en vision eller en dröm som det inte är så lätt att få medel till någon annanstans.

De har ofta undrat varför så få känner till att det finns medel att söka. Stiftelser brukar till exempel inte bli inbjudna till starta eget-dagar och liknande events, har de observerat. Det vore ett lyckat drag att bjuda in dem, menar de.

Det verkar finnas en stor okunskap kring fonder och stiftelser. Man känner kanske till Allmänna arvsfonden, men från den kan endast föreningar söka medel. Det är den här kunskapsklyftan som Tina och Joacim Pihl vill överbrygga så att sökande och givare får lättare att mötas. Det gäller att man formulerar sig på rätt sätt. Ålderdomliga formuleringar hos fonder och stiftelser kan också göra att man känner viss förvirring kring vilka ändamål de vill gynna och huruvida dessa stämmer överens med ens egna intentioner.

Stiftelser kan ha alla upptänkliga ändamål som exempelvis teknikutveckling, miljöutveckling, att hjälpa ungdomar att bli näringsidkare, föreningsändamål, privatpersoner med olika typer av problematik, samhällsförbättrande ändamål och många fler. Här finns en fantastisk möjlighet för olika intressen att mötas så att olika projekt kan finansieras. Tina Pihl avslutar:

– Det är bra att skaffa sig grundläggande kunskaper i projektfinansiering genom fonder och stiftelser innan man gör sin ansökan. Nästa gång det blir dags att söka pengar så är det lättare att veta hur man gör och vart man ska vända sig. En del schemalägger i sin kalender för att inte missa viktiga ansökningsdatum under året och det går att söka flera gånger ur samma stiftelse eller fond. Det är viktigt att dokumentera vad man gör i sitt projekt för att sedan kunna beskriva det tydligt i en framtida ansökan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: