Så går det till att anlita en spökskrivare

| Av: Nina Jansdotter |

Jenny Dahlberg, spökskrivare

Jenny Dahlberg, spökskrivare

Jenny Dahlberg fick idén att bli spökskrivare för snart tio år sedan när hon läste en artikel på nätet om att det behövs spökskrivare i Sverige. Då så smällde hon snabbt upp sin hemsida Spokskriva.se på en kväll och körde igång. Detta gjorde hon utan affärsplan, inget starta-eget-bidrag och så vidare och på den vägen är det.

Jenny har nu hunnit med att spökskriva en lång rad böcker, inom alla genrer. Här berättar hon hur den processen går till. En spökskrivare hjälper andra med deras texter. Antingen för att hen inte kan eller saknar tiden. Allt från kortare tal till tjocka böcker. Det vanligaste är självbiografier, men Jenny skriver även barn- och ungdomslitteratur och skönlitterära romaner.

Alla projekt är unika, förklarar hon men för henne är det vanligast att man har möten via Skype, då hon har haft kunder i hela Europa, men i Stockholmsområdet fungerar det även med personliga möten. En del är dock så anonyma att de enbart vill hålla kontakt via mejl.

Vad är det roligaste med att vara spökskrivare?
–  Att få se en bok jag skrivit röna framgång i media! Det är en obeskrivbar känsla.

Vad är det mest utmanande?
– Att hitta berättarens röst.

Vem brukar anlita dig?
– Det kan vara precis vem som helst. Jag har haft kunder i 20-årsåldern ända upp till närmare 100! Både kvinnor och män. Det är ungefär femtio/femtio.

Vad är det för fördelar med att anlita en spökskrivare?
– Du slipper sitta vid tangenterna och slita ditt hår och svära över att du inte får ihop din story och du kan ägna dig åt det du är bra på.

Finns det nackdelar?
– Det kostar en del – pengar du måste vara beredd att riskera. Det är alltid svårt att veta hur bra en bok säljer när den väl är färdig.

Brukar det vara hemligt att någon anlitar dig?
– Det är i 9,5 fall av 10 alltid superhemligt! En del skäms över att de anlitat någon för att skriva, många tycker att det är tabubelagt och inte riktigt etiskt försvarbart. Medan andra är mer öppna, men ändå inte vill bjuda mig på releasefesten.

Vad har du för tips till de som vill anlita spökskrivare? Är de något de bör tänka på?
– Kolla runt lite på nätet vilka som erbjuder spökskrivartjänster och välj någon du tror att du kommer att trivas att samarbeta med. Jämför priser, det kan kosta allt från 350 kronor och uppåt. Per sida. Exklusive moms. En del erbjuder någon form av utgivning, andra inte. På spokskriva.se erbjuder vi samarbete med Whip Media i Helsingborg, ett litet förlag som har både traditionell och hybridutgivning, det vill säga, du bekostar utgivningen själv men har ett förlag i ryggen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: