LunchIn – nätverket som växer så att det knakar

| Av Nina Jansdotter | Foto Billy McDowell / JOBVIDDY |

Per Eklöf

Per Eklöf. Foto: Billy McDowell / JOBVIDDY

Per Eklöf, som är en av de drivande krafterna bakom det snabbväxande nätverket LunchIn, kommer ursprungligen från Varaschlätta, men nu har han bott i Göteborg mer än halva livet. Han är trebarnspappa, är gift, husägare och med tid på bristkontot, då barnen är sex och fyra år respektive bara fyra månader.

Enligt honom så var det en ”grundlagd slump” att han halkade in på LunchIn-spåret. Under våren 2017 noterade han ett stort intresse för fysiska möten utanför LinkedIn.

– Jag träffade en del nätverkskontakter över en lunch eller fika och lyssnade även av intresset i flertalet inlägg jag startade inom ledarskap och affärsutveckling. Många ville träffas och fortsätta diskutera och framförallt gemensamt i grupp, som en slags tankesmedja med syfte att bottna och fördjupa diskussioner, säger Per.

Med flera olika händelser, oberoende av varandra, så noterade han då Kristians inlägg om den nystartade gruppen ”LunchIn Jönköping” bara en stund efter den var publicerad i flödet torsdagen den 15:e juni. Han blev uppspelt, på samma sätt som när man hittat en bra deal man inte vill missa, startade en grupp ”LunchIn Göteborg” omgående och frågade Kristian om det var okej att köra franchising i Göteborg, fortsätter han.

– Med den vändande frågan från Kristian ”jag behöver en partner, skall vi köra?” så var det ett ganska enkelt val. Slumpen var ett faktum att våra vägar korsades just där och då i detta sammanhang. Vi var LinkedIn-kontakter sedan länge, med mycket historik i gemensamma diskussioner, så man kan nog påstå att slumpen ändå var grundlagd i någon mån. Det känns som det var menat så.

Varför tror du att den idéen ligger så bra i tiden?

– Jag tror det stora intresset har legat latent ett tag och när vi lyfte locket var det kanske en förväntan som infriades hos många. Jag vill samtidigt passa på att säga att det finns flertalet andra väldigt fina och trevliga nätverksinitiativ som naturligtvis också fyller ett behov. Ju fler nätverkare desto större intresse i stort.

Motreaktioner är inte ovanliga efter tider av enkelriktad utveckling, fortsätter han.  De digitala plattformarna har skapat mycket nya möjligheter men ändå rört sig åt just det digitala. En virtuell värld.

– Man glömde aldrig verkliga livet men har kanske omedvetet stängt det ute. Till slut var man trött på att begränsas av 140 Twittertecken eller 1500 i ett LinkedIn-inlägg och när ”IRL” erbjöds på ett lättillgängligt sätt så var LunchIn en hjälp att ta sig ut i verkliga livet. Med hjälp av den digitala plattformen, inte på bekostnad av den. LunchIn kombinerar de båda världarna.

Vad är det bästa med att vara fler än en att dra igång något? 

– En favoritfråga jag skulle kunna skriva en hel bok som svar. Populärversionen följer här. De som känner mig vet att ledarskap, motivation, drivkraft, innovation och affärsutveckling är personliga, stora, intressen. Att starta en verksamhet omsätter, för honom samtliga dessa intressen i praktiken. Och då de är flera som bidrar inom LunchIn så kompletteras den här intressepaletten. Mångfalt, tillägger Per entusiastiskt.

Han ser en styrka i delat ledarskap. Med ödmjukhet som en gemensam egenskap så inser vi styrkan i olikheter. Olikheter kompletterar. Inte konkurrerar, menar han. När man inser detta skapas en otrolig styrka och flexibilitet. De har hittat olika roller på ett väldigt naturligt sätt vilket utvecklats successivt. Samtidigt har de en gemensam vision och ambition varför det är enkelt att täcka upp för varandra när så behövs, förklarar han.

– Inget kontrolleras av varandra utan vi agerar autonomt men samtidigt transparent. Tillit helt enkelt. Fullt ut. Ett nyckelord inom ledarskap – och sist i denna fråga måste ordet humor läggas till. Flera sidor av humor är roligare än att vara själv.

Att inte få bestämma allt själv är inget problem för Per, fortsätter han. Generellt så har de inte det behovet inom LunchIn, då alla involverade har en utpräglad ödmjuk och sympatisk läggning. Därför är det inte heller utmanande att dela besluten. De ser både ett behov av, och fördel i, att just dela på mandatet att ta beslut. Dels är det en gemensam resa de vill vara delaktiga i men samtidigt underlättar det att diskutera olika alternativ, enligt hans erfarenhet.  Ett modernt ledarskap vill han påstå. Som består av delaktighet, gemenskap och tillit.

Det som är på gång den närmaste tiden

LunchIn har haft en period av ”mobilisering” och strategiskt arbete för att förbereda utveckling av konceptet. De har nått en punkt av praktisk begränsning i hantering av grupper som gjort att de pausat etablering av nya grupper trots att intresset är väldigt stort. Och ökande.

– Vi har inte kunnat starta de 160-tal grupper som önskats och för att möta efterfrågan behöver vi en plattform som hanterar grupper. Vi behöver också hitta ett effektivare sätt att administrera LunchIn i sin helhet och även ett effektivt och transparent sätt kommunicera med medlemmar och ambassadörer. När verksamheten omfattar drygt 7000 medlemmar, i skrivande stund, fördelat på 68 grupper i 11 länder så behöver vi växa i våra administrativa sysslor.

De behöver nu, enligt honom monetära medel för att kunna expandera. Dels för att kunna anställa personal och knyta till sig samarbetspartners för strategiska kompetenser.

Deras fokus just nu är därmed att starta en plattform och även starta upp en crowdfunding för att möjliggöra utvecklingen. Och inom en snar framtid kan de återuppta etablering av nya grupper. Det skall bli riktigt roligt att tillmötesgå efterfrågan, tillägger Per.

Vad har du för tips till andra som också vill starta eget tillsammans med andra?

– Jag tror passion och motivation är nyckeln till att tycka någonting är roligt över tid. Autencitet är en annan sak jag tycker är relevant, eller rent av vitalt. Jag brukar använda ett citat av Simon Sinek i tid och otid: ”People don’t buy what you do, they buy why you do it”.

Det här är helt centralt för Per. I allt. När du gör nånting utifrån dig själv och din inre drivkraft så blir det trovärdigt och till nytta även för andra. Det blir äkta och det märks, menar han.

Om man lyckas hitta partners som delar denna uppfattning så underlättar det mycket. Om man samtidigt delar värderingar, är ödmjuk och sympatisk i sin person tror jag det är en framgångsfaktor. Olika personligheter och drivkrafter är dessutom en styrka och så länge ödmjukhet är en gemensam egenskap så är det inga problem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: